Predvolilna kampanja v polnem teku

Volitve 2011 Zapleti v LDS in TRS pri vlaganju kandidatur, formalni roki se iztekajo.

Objavljeno
15. november 2011 19.32
Posodobljeno
15. november 2011 19.53
T. S., P. J., notranja politika
T. S., P. J., notranja politika

Ljubljana – Po tem, ko je nosilec liste Gregor Virant vrnil del denarja, ki ga je leta 2009 dobil od države, sta se v težavah znašli LDS in TRS. Generalni sekretar stranke Uroš Petohleb se je ob vložitvi kandidatne liste v enoti Ljubljana Center predstavil kot zakoniti zastopnik liste, čeprav je to v resnici Boštjan Ploštajner. Katarina Kresal pravi, da je šlo za »nesporazum«.

»Listo lahko vloži prav vsakdo, zato ni nobenega razloga, da bi se Petohleb predstavljal za koga drugega,« je dejala predsednica LDS Katarina Kresal in dodala, da se je »motiti človeško«.

Zapleti in težave

Hujše težave ima Hanžkov TRS, kajti vrhovno sodišče je zavrnilo njihovo pritožbo in stranka ne bo kandidirala v enoti Ljubljana Center, kjer bi po vsej verjetnosti njeni kandidati imeli dobre možnosti. »Vsem svojim volivkam in volivcem pa tudi vsem drugim državljanom se iskreno opravičujemo za napako, še posebno našim odličnim kandidatom. Časovnega stroja ni,« je v izjavi za javnost zapisala Stranka za trajnostni razvoj.

Pravni zastopnik TRS v tretji volilni enoti, »objektivno« odgovoren za napako, ki jo seveda močno obžaluje, je bil Branimir Štrukelj. Znano je, da so namesto izbrane kandidatke Izabele Pavšič vložili kandidaturo Božidarja Kanteta, zato TRS, ki ima program celo zapisan v ženskem, in ne moškem spolu, ni izpolnil tako imenovane ženske kvote.

Jutri bodo volilne komisije določile sezname potrjenih kandidatnih list. Vrhovno sodišče je namreč že končalo obravnave vseh 14 pritožb zavrnjenih list. Časa je malo. Prihodnji teden bodo volilni upravičenci na dom že prejeli posebno brošuro s seznami list in kandidatov. Predvidoma jih bo skupaj približno dvajset, sedem parlamentarnih in dvanajst zunajparlamentarnih.

Medtem pa je kampanja v polnem teku in soočenja v medijih se kar vrstijo. Kandidatom in strankam pošiljajo sporočila tudi vse interesne skupine. Danes so se oglasili sindikati, ki so z referendumi v iztekajočem se mandatu zrušili vse reforme Pahorjeve vlade. Nujne spremembe, kot sta pokojninska reforma ali spremembe na trgu dela, se morajo izpeljati v socialnem dialogu, so posvarili.