»Projekt TEŠ 6 je povsem zgrešen«

Tako so zatrjevali udeleženci predvolilnega srečanja - Vili Kovačič, Zmago Jelinčič, Darja Radić in Andrej Magajna.

Objavljeno
16. november 2011 18.28
Posodobljeno
16. november 2011 19.03
Marko Jakopec, notranja politika, Brane Piano, Celje
Marko Jakopec, notranja politika, Brane Piano, Celje

Ljubljana, Velenje - »Projekt TEŠ 6 je ekonomsko, finančno in okoljsko povsem zgrešen in bi ga bilo treba takoj ustaviti.« To so na v današnjem predvolilnem srečanju s strankami in mediji, ki ga je v Ljubljani pripravila civilna iniciativa Davkoplačevalci se ne damo, zatrjevali vsi udeleženci.

Na srečanju, ki so se ga poleg okoljskega aktivista Vilija Kovačiča udeležili tudi Zmago Jelinčič (SNS), Darja Radić (Zares) in nepovezani poslanec Andrej Magajna, je Vili Kovačič, ki za poslanca v Šoštanju in Velenju kandidira na listi SMS – Zeleni, povedal, da je projekt TEŠ 6 poleg izpričane zgrešenosti tudi poln korupcije in delovanja kapitalsko-političnih lobijev.

Navedel je, da Sloveniji že zdaj prinaša za 122 milijonov evrov preplačane elektrike na leto, stroški pa se bodo skozi leta le še povečevali. Napovedal je, da se bodo v iniciativi začeli pripravljati na razpis dveh referendumov prihodnje leto, in sicer naknadnega o poroštvih na najeta posojila in posvetovalnega o nadaljevanju projekta TEŠ 6.

Zmago Jelinčič je prizadevanja za referenduma podprl in dejal, da je vsekakor bolje, če danes izgubimo 400 milijonov evrov, kot pa čez nekaj let dve milijardi evrov.

Nekdanja ministrica za gospodarstvo Darja Radić je zatrdila, da so kapitalsko-politično lobiji, vpleteni v TEŠ, tako močni, da jim je to temo uspelo spraviti izpred oči javnosti in iz predvolilnih bojev. Povedala je, da je celotno zadevo že aprila letos predala Nacionalnemu preiskovalnemu uradu in Komisiji za preprečevanju korupcije, vendar odziva ni. Andrej Magajna, in z njim so se strinjali vsi, pa je menil, da je medijska blokada na tem področju precejšnja, zato se javnost ne zgane, čeprav bi se morala že zdavnaj.

Nasprotno stališče o nadaljevanju gradnje največjega slovenskega energetskega projekta pa imajo kandidati strank, ki prihajajo iz šaleško-savinjske regije. Na razvojni konferenci regije Saša, ki jo je v Velenju pripravila tamkajšnja gospodarska zbornica, je direktor Franci Kotnik predstavil rezultate ankete, s katero so najpomembnejše politične stranke in liste pobarali, ali podpirajo nadaljevanje gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj in gradnjo hitre ceste ob tretji razvojni osi po trasi Šentrupert–Velenje.

Nadaljevanje gradnje šestega bloka podpirajo Desus, LDS, NSi, Pozitivna Slovenija, SD, SDS in SLS, gradnjo severnega kraka hitre ceste ob tretji razvojni osi po trasi Šentrupert–Velenje pa Desus, NSi, SD, SDS in SLS. LDS in Pozitivna Slovenija projekt ceste podpirata, vendar ne nujno po zdaj predlagani trasi. LDS se do trase ne opredeljuje, Pozitivna Slovenija pa odločitev prepušča stroki.

Obema projektoma nasprotujejo v Listi Gregorja Viranta, Zaresu, TRS in SNS. V Listi Gregorja Viranta menijo, da je treba za cesto skleniti koncesijo ali javno-zasebno partnerstvo, v SNS in TRS predlagajo traso Arja vas–Velenje, enako v Zaresu.