Anketa Mediane: Janša pred Virantom in Jankovićem

Če bi bile volitve danes, bi zmagala SDS pred Državljansko listo Gregorja Viranta in Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića.

Objavljeno
13. november 2011 15.29
Posodobljeno
13. november 2011 15.29
Ti. Kr., Delo.si
Ti. Kr., Delo.si

Ljubljana - Parlamentarni prag bi prestopilo le šest strank, kaže raziskava javnega mnenja, ki jo je po poročanju Radia Slovenija izvedel inštitut Mediana.

RTV Slovenija bo do predčasnih parlamentarnih volitev vsako nedeljo objavljala raziskave javnega mnenja. Kot kaže prva raziskava inštituta Mediana, bi SDS Janeza Janše prejela 25 odstotkov glasov, Državljanska lista Gregorja Viranta 19 odstotkov, Lista Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija pa 14 odstotkov, je poročal radio.

Parlamentarni prag bi prestopilo le šest strank, poleg omenjenih še SD Boruta Pahorja s šestimi odstotki ter Desus Karla Erjavca in SLS Radovana Žerjava s po štirimi odstotki, piše Slovenska tiskovna agencija.

62 odstotkov vprašanih zagotovo na volitve

To kaže telefonsko anketiranje, izvedeno med 7. in 10. novembrom na reprezentativnem vzorcu 609 oseb. Dodatnih 15 odstotkov vprašanih bo se bo volitev verjetno udeležilo, zagotovo na volišča ne bo odšlo 13 odstotkov anketiranih, šest odstotkov pa je še neodločenih.

Med tistimi, ki so odgovorili, da bi se volitev udeležili, bi trenutno SDS dobila 29 odstotkov glasov, stranka Državljanska lista Gregorja Viranta 20 odstotkov in Lista Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija 18 odstotkov. V tem primeru bi v DZ prišli le še SD in DeSUS.

Janković priljubljen pri ženska, Virant pri moških

Lista Zorana Jankovića je bolj priljubljena med ženskami, medtem ko bi moški bolj volili Državljansko listo Gregorja Viranta. Volivci SDS in SD se po spolu ne razlikujejo. Pri izobrazbi ni večjih odstopanj, nekoliko višji delež visoko izobraženih je med volivci SD.

Po starosti pa ima Pozitivna Slovenija najvišji delež mlajših volivcev in SD najvišji delež starejših od 50 let. Najvišji delež med volivci srednjih let, starimi med 30 in 49 let, ima Virantova stranka.

Poleg programa stranke, ki najbolj odločilno vpliva na izbiro, se zdijo anketiranim pri odločitvi za podporo stranki pomembno še njeno dosedanje delovanje, njen vodja ter nastopi na soočenjih, še piše STA.