Sestanek v UKC menda rešil dileme

Medicinske sestre bodo razporedili na mesta, ki ustrezajo njihovi formalni izobrazbi in ne znanju, ki so ga pridobile med delom.

Objavljeno
07. november 2011 16.49
Posodobljeno
07. november 2011 17.10
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Vodstvo UKC Ljubljana je danes vodstvu Sindikata KC - Pergam dodatno pojasnilo organizacijo dela v enotah, kjer so medicinske sestre ponovno opozarjale na domnevne kršitve pogodb. Po besedah predsednika sindikata Matije Cevca je sestanek rešil kar nekaj dilem, in sicer da je reorganizacija dela strokovna izboljšava in ne pritisk zaradi stavke.

Na enem izmed oddelkov intenzivnih terapij III v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, kjer so medicinske stavkale teden dni, je v petek, torej po koncu stavke, prišlo do zapletov.

Vodstveni kader je začel z razporejanjem delavcev v duhu vladnega predloga aneksa h kolektivni pogodbi za zdravstveno nego, ki pa še ni podpisan in je še predmet pogajanj s sindikati. To pa je po oceni Sindikata KC evidentna kršitev sklenjenih pogodb o zaposlitvi.

Tako naj bi bile srednje medicinske sestre na teh oddelkih, ki so nedavno stavkale, tudi po koncu stavke razporedili na mesta, ki ustrezajo njihovi formalni izobrazbi in ne znanju, ki so ga pridobile med delom, tako da so lahko opravljale nekatera dela diplomiranih medicinskih sester. Očitke sindikata je vodstvo UKC danes odločno zavrnilo.

Vodstvo UKC je, kot so zapisali v sporočilu za javnost, sindikatu na današnjem sestanku dodatno pojasnilo organizacijo dela v enotah intenzivne terapije III. Tako so se strinjali, da je organizacija dela dolžnost in odgovornost delodajalca, so zapisali v službi za odnose z javnostmi. Ob tem pojasnjujejo, da gre za učinkovito in strokovno utemeljeno organizacijo dela, ki zagotavlja najvišjo možno kakovost in varnost pri izvajanju zdravstvene oskrbe bolnikov.

Cevc je za STA povedal, da je bil sestanek zelo konstruktiven in da so razrešili dileme okoli reorganizacije dela v enotah intenzivne nege III, torej ali so te spremembe posledice nedavne stavke ali gre za strokovno izboljševanje na oddelku.

Pravi, da mu je vodstvo zatrdilo, da gre za strokovno izboljšavo dela na oddelku in da reorganizacija ne pomeni, da bodo te sestre poslej opravljale manj zahtevna dela. Pojasnjuje, da bodo še vnaprej delale podobno delo kot doslej, pred stavko.