SNS bi s sirkovimi metlami »očistila nesnago« v državi

SNS bi stopnjo davka na dohodke znižala s sedanjih 20 na 15 odstotkov.

Objavljeno
14. november 2011 14.38
Posodobljeno
14. november 2011 14.56
Marko Jakopec, Anže Božič, notranja politika
Marko Jakopec, Anže Božič, notranja politika

Ljubljana – »Pometimo Slovenijo« je geslo, pod katerim se v predvolilni bolj podaja Slovenska nacionalna stranka (SNS). A SNS, ki je stalnica slovenske politike že dvajset let, tokrat stavnice kažejo slabo. Toda prvak stranke Zmago Jelinčič je pred kamere z ekipo stopil optimistično in s sirkovo metlo: da bi, kot pravi, »očistili nesnago« v državi.

Stranka bo imela kandidate v vseh osmih volilnih okrajih, na listi pa ima 63 kandidatov, od tega 34 moških in 29 žensk. Za volilno kampanjo bodo porabili manj kot 50.000 evrov, je povedal Zmago Jelinčič. Predlagajo ukinitev zakona o pravilih cestnega prometa, ta omogoča, da policija tistemu, ki je storil prometni prekršek, odvzame vozilo, vrnitev petih dohodninskih razredov, izterjavo vseh davčnih dolžnikov, kar velja tudi za neplačane socialne prejemke, ponovno uvedbo dohodninske olajšave za nakup nepremičnin, znižanje davka od dohodka pravnih oseb na 15 odstotkov, zmanjšanje DDV na 15 odstotkov in skrajšanje plačilnih rokov na 30 dni. Poleg tega bi uvedli pavšalni davek za mala podjetja in obrtnike in si prizadevali za ukinitev državnega sveta.

Po mnenju stranke je pot, po kateri slovenski mednarodni pravniki hodijo pri urejanju odnosov s Hrvaško, napačna. SNS se zavzema za to, da bi slovenski nacionalni prostor dobil nazaj vsa ozemlja, ki so mu bila odvzeta od leta 1918. Glede koalicij v stranki ne izključujejo nikogar; »sodeloval bi tudi s Katarino Kresal, če bi delovala v dobro Slovenije, čeprav, kot je splošno znano, se ne ljubiva preveč«, je dejal Jelinčič. Prvak SNS je vstop Virantove in Jankovićeve stranke v volilno tekmo ocenil kot projekt Milana Kučana, da reši levico.

»Umazana« kampanja?

V Delu smo izbrskali, da so se na strankinem domnevnem profilu na spletnem socialnem omrežju Facebook pojavil napisi, kot sta: »Klin s klinom, cigane s plinom!« in »Za belo Slovenijo!« Jelinčič je dejal, da s tem sovražnim govorom SNS nima nobene zveze. »Seveda ne gre za uradno stran ali stališče SNS. To je najbrž delo kakšnega norca. Ni pa izključeno, da bi to poslal nekdo iz nasprotne politične strani in nas tako poskušal diskreditirati. To se nam je že zgodilo,« je pojasnil prvak SNS.

Jelinčič je tudi zanikal, da bi bil to poskus šokiranja javnosti v predvolilnem času, česar se je prvak SNS v preteklosti že lotil. Zapisano so Facebookovi administratorji po posredovanju stranke umaknili, v SNS pa so zaradi zlorabe imena in logotipa o dogodku obvestili tudi ljubljanske policiste. Metle bodo »komaj zalegle, saj bi za vso umazanijo potrebovali močnejše čistilo«, pravi Jelinčič.