Spopad televizij za volilna soočenja

Oddaja na komercialni televiziji je prestavljena na zgodnejši termin, a menda ne zaradi programa na nacionalki.

Objavljeno
08. november 2011 19.19
Posodobljeno
08. november 2011 21.30
Klara Škrinjar, notranja politika
Klara Škrinjar, notranja politika

Ljubljana – Kdo se bo soočil s kom? Pravi mali spopad za gledalce se je vnel med nacionalno in komercialno televizijo. Miru v naslonjaču pred televizijo jutri ne bo – za popolno sliko večera bo treba z daljincem v rokah preklapljati med dvema programoma.

Potem ko sta obe televiziji že pred časom objavili spored volilnih oddaj, je v ponedeljek presenetila nacionalna televizija in napovedala »prvo veliko soočenje na slovenskih televizijah«. V oddaji Pogledi Slovenije bodo namreč svoja mnenja, programe in stališča soočili predsedniki političnih strank Janez Janša, Gregor Virant, Zoran Janković, Borut Pahor, Karl Erjavec in Radovan Žerjav.

Oddaja, ki bo na sporedu v četrtek ob 20. uri, je verjetno kar pošteno prekrižala načrte komercialni televiziji, ki je ta termin že pred tremi tedni javno rezervirala za prvo predvolilno soočenje. To bi moralo biti na sporedu (šele) ob 21.30, po resničnostni (in zelo gledani) oddaji Kmetija, a so soočenje na POP TV jutri prestavili na 20.55.

Pojasnili so nam, da so se za premik na zgodnejši termin odločili neodvisno od programa na javni televiziji. »To je programska prilagoditev, ki je nastala zaradi spremembe, vezane na razvedrilno oddajo Kmetija,« so nam še odgovorili. Bo pa soočenje, v katerem bodo sodelovali predsedniki parlamentarnih strank in novinca na politični sceni Zoran Janković in Gregor Virant, potekalo v živo.

A vroče ni bilo danes le med televizijski konkurenti, temveč tudi med političnimi. Iz strank Zares, LDS in SNS, ki tokrat ne blestijo na javnomnenjskih lestvicah, so danes vodstvo RTV Slovenija javno opozorili na zlorabo zakona o volilni in referendumski kampanji – ravno zaradi soočenja v oddaji Pogledi.

Navedli so, da je to najmanj kršitev, saj bo šele v petek potekal javni žreb za predstavitev strank in določitev sestave soočenj na RTV. Ksenija Horvat Petrovčič, odgovorna urednica informativnih programov, je pojasnila, da gre za redno aktualnoinformativno oddajo, v kateri bo soočenje, ki pa (še) ne bo predvolilno. Prvo uradno predvolilno soočenje bo sicer na sporedu TV Slovenija 15. novembra.

Naj spomnimo: kampanja se je uradno začela v petek, 4. novembra. Nacionalna televizija je bila zaradi določb »Grimsovega« zakona v veliki zagati, kako pripraviti predvolilna soočenja – ali parlamentarci in neparlamentarci lahko nastopijo ločeno ali tudi skupaj. Za zadnje so se na RTV Slovenija odločili na podlagi pravnih mnenj.