Start uradne kampanje za poslanske sedeže

Kandidati se predstavijo: Janković za poslanca, Auer za SDS, Pavliha za Viranta, Popovič pa verjetno z Janšo.

Objavljeno
03. november 2011 19.44
Posodobljeno
04. november 2011 06.00
Anže Božič, Zoran Potič, notranja politika, Bojan Rajšek, Litija, Boris Šuligoj, Koper
Anže Božič, Zoran Potič, notranja politika, Bojan Rajšek, Litija, Boris Šuligoj, Koper

Ljubljana – Danes se začenja uradna volilna kampanja, ki se bo končala v petek, 2. decembra, ko se bo začel volilni molk. Čeprav se bo rok za prijavo seznamov kandidatov iztekel 9. novembra, so v SLS in Desusu že predstavili svoje adute, danes bo kandidate predstavil SDS, v prihodnjih dneh pa še druge stranke.

Še pred mesecem dni je v slovenskem strankarskem prostoru vladalo popolno mrtvilo, saj so vse javnomnenjske raziskave nakazovale, da bo opozicijska SDS z lahkoto opravila s konkurenco. A so se po izglasovani nezaupnici vladi Boruta Pahorja (SD) septembra začeli pomembni premiki v volilnem telesu, ki si, kot je mogoče razbrati, želi novih obrazov. Najprej se je pojavila stranka TRS, ki jo vodi nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, sledila pa sta Zoran Janković s Pozitivno Slovenijo in Gregor Virant z Državljansko listo. Zadnje raziskave javnega mnenja kažejo, da bo tekma za zmago potekala med Virantovo, Janševo in Jankovićevo stranko, precej daleč za to trojico pa lahko najdemo SD, Desus in SLS, medtem ko preostalim parlamentarnim strankam, LDS, Zaresu in SNS, za zdaj kaže slabo. Tudi navdušenje nad Hanžkovo TRS se je nekoliko zmanjšalo. V kategorijo strank na robu praga sodi tudi NSi.

Z vstopom novih igralcev v strankarski prostor so se volivci prebudili, kar potrjujejo napovedi, da bo volilna udeležba daleč presegla 60 odstotkov. Še proti koncu poletja je kazalo, da bo odziv volivcev na morebitnih volitvah precej klavrn.

Janković za poslanca

Ljubljanski župan Zoran Janković je včeraj vendarle potrdil, da bo kandidiral na volitvah in da bo nosilec liste Pozitivna Slovenija. »Na listi bom kandidiral, saj drugače ne bi bilo smiselno. Ni pošteno, da vse svoje sodelavce pošlješ v boj, sam pa čakaš rezultate. Vem, kaj žrtvujem, kaj dajem na kocko, a verjamem v uspeh,« je Janković končal ugibanja. Ta odločitev pomeni, da mu bo ob morebitni izvolitvi za poslanca takoj prenehal županski mandat in bodo v Ljubljani razpisane nadomestne županske volitve.

Kje točno bo Janković kandidiral, še ni razkril, je pa predstavil nekaj novih imen na svoji listi, ki bo sicer dokončno znana 9. novembra. Poslanka Melita Župevc je včeraj s prihodom na magistrat končala ugibanja, ali se bo res pridružila Jankovićevi Pozitivni Sloveniji. Socialno demokracijo je zapustila, ker, kot je povedala, meni, da bo lahko naredila več v novi ekipi.

Na Jankovićevi listi sta tudi župan občine Brezovica Metod Ropret in letošnji dobitnik priznanja podjetnik leta Boštjan Šifrar iz Škofje Loke. Ta bosta v Jankovićevem štabu delovala tudi kot regionalna direktorja, ki bosta med kampanjo koordinirala aktivnosti v posameznih volilnih enotah. Ekipa Pozitivne Slovenije bo imela osem takšnih koordinatorjev, po enega za vsako volilno enoto. Na Primorskem bo Jankoviću pomagal predsednik uprave družbe Gen-I Robert Golob, v Prekmurju pa direktor podjetja Ocean Orchids Roman Ferenčak. Vsak od njih bo zadolžen tudi za pripravo politik po posameznih področjih. Golob bo zadolžen za energetiko, Ferenčak za kmetijstvo, Šifrar za gospodarstvo in Ropret za lokalno samoupravo. »Vesel sem, da imamo na posameznih področjih ljudi, ki ne govorijo o tem, kaj je treba narediti, ampak so nekaj že naredili. Vsak od njih ima svojo uspešno zgodbo in mu ne bi bilo treba vstopati v politiko,« je imena na svoji listi opisal Janković.

Auer in Šoba za SDS

SLS je včeraj uradno vložila seznam kandidatov. Na njem najdemo poleg predsednika stranke Radovana Žerjava (kandidiral bo v volilnem okraju Lendava in Murska Sobota) vse dosedanje poslance (Gvido Kres, Janez Ribič, Jakob Presečnik, Franc Pukšič, Franc Bogovič). Poleg njih bodo barve SLS branili nekdanja poslanca Mihael Prevc in Franc Rokavec, nekdanji župan Škofje Loke Igor Draksler in podpredsednica stranke Olga Franca. Med opaznejšimi kandidati so še nekdanji direktor TEŠ 6 Uroš Rotnik, nekdanji župan Semiča Ivan Bukovec in predsednik Sindikata kmetov Slovenije Roman Žveglič.

Včeraj so dokončni seznam kandidatov sestavili tudi v SDS. Prvak stranke Janez Janša je povedal, da bodo SDS zastopali Žiga Turk, Elda Viler, Stojan Auer, Katja Šoba, Andrej Šircelj, Dimitrij Rupel, Andreja Valič in Marko Pogačnik.

A tudi v SDS, ki se poteguje za vodenje prihodnje vlade, ta – kot je včeraj napovedal Janša – ne bo zahtevala sto dni miru, ne poteka vse gladko. Nekdanji generalni sekretar na ministrstvu za javno upravo v času vlade Janeza Janša in znani član litijske SDS, Marko Doblekar, jr., je nepreklicno izstopil iz litijskega občinskega sveta in tudi iz stranke SDS. Za Delo je povedal, da se nikakor ni mogel sprijazniti s tem, da litijska SDS nekritično podpira »pogubno politiko« litijskega župana Francija Rokavca (SLS). Doblekar bo na predčasnih parlamentarnih volitvah kandidiral na listi Gregorja Viranta.

Pavliha na listi 
Gregorja Viranta

Marko Pavliha se je vendarle odločil, da bo kandidiral na Državljanski listi Gregorja Viranta. Zanimivo je, da se ne bo potegoval za naklonjenost volivcev v domačem Piranu, ampak v občini Šentjur pri Celju. Pavliha, sicer univerzitetni profesor in nekdanji minister za promet v Ropovi vladi je še 30. septembra, ko smo ga pri Delu prvič vprašali o morebitni kandidaturi, zatrdil, da je pripravljen pomagati z vsemi svojimi močmi Virantovi Državljanski listi, da pa se za mesto poslanca ne bo potegoval. »Še do preteklih praznikov sem verjel in javno povedal, da ne bom kandidiral na letošnjih predčasnih volitvah, potem pa so me najožji sodelavci z Gregorjem Virantom na čelu prepričali, da so dobre namere naše Državljanske liste in volja ljudi pomembnejše od moje dane besede. Zato sem med dvema vrednotama izbral višjo, bolj etično. Če sem se že odločil, da znova pomagam naši domovini, je prav, da to storim temeljito in s stoodstotno pripadnostjo,« je svojo drugačno odločitev utemeljil Marko Pavliha. Dodal je, da bo v Šentjurju kandidiral zato, ker sta od tam doma njegova »oma« in mama.

Pavliha je povedal še, da bo v piranski občini za Listo kandidirala Ingrid Mahnič iz Dragonje, v Izoli Nina Jerebica iz Nove vasi in v obeh volilnih okrajih v Kopru še eden izmed znanih »resetiranih« obrazov, Janez Šušteršič. »Rado Pezdir in Ivo Boscarol bosta podpornika stranke in bosta v njej delovala kot konstruktivna »opozicija«, je povedal Pavliha.

Gre Popovič 
v koalicijo z Janšo?

Boris Popovič je včeraj vendarle sklical dolgo napovedovano predstavitev stranke, s katero gre na volitve, vendar na njej ni odgovoril na vprašanje, ali se bo res povezal s SDS, kot trdijo neuradni, a dobro obveščeni viri. Predvidoma bo to skrivnost razkril danes, ko bo Janševa stranka uradno predstavila vse svoje kandidate. Po neuradnih informacijah Popović pogojuje svojo kandidaturo s tem, da bi stranka, s katero se namerava povezati, na svojo kandidatno listo uvrstila tudi znanega odvetnika Francija Matoza.

Popovič je za Delo povedal, da ga zanima samo premierski stolček, v nasprotnem primeru bo raje ostal župan. Ministrski ali poslanski sedež ga ne zanimata. »Če bom kandidiral na strankarski listi z nenavadnim imenom Avion (to je pravzaprav novo ime ene od Popovičevih strank, Primorska je naša), bom najverjetneje izvoljen. To pomeni, da bi morali imeti v Kopru predčasne volitve. Pomeni tudi, da bi po šestih mesecih odstopil s poslanskega sedeža in bi imeli potem še ene predčasne volitve v Kopru,« je svojo politično računico opisal Popovič.

Nova Slovenija: 
zmaga pomladi

Nova Slovenija (NSi), ki se bo poskušala vrniti v parlament, gre na predčasne parlamentarne volitve s sloganom Vrnimo upanje Sloveniji.

V svojem volilnem programu poudarjajo tri področja: gospodarstvo, družino in predvsem vrednote, ki temeljijo na krščanstvu. »Slovenija potrebuje zmago slovenske pomladi,« je dejala predsednica Ljudmila Novak. Stranka kljub slabim volilnim napovedim verjame, da bo presegla pet odstotkov volilnih glasov, meri pa, kot so poudarili člani vodstva, na deset odstotkov.