Televizijsko soočenje: varčevanje, zategovanje pasu in davki

Na POP TV je bila zasedba v soočenju kandidatov za poslance bolj široka kot na RTV Slovenija.

Objavljeno
10. november 2011 21.57
Posodobljeno
10. november 2011 22.12
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana - Na soočenju so se Borutu Pahorju (SD), Zoranu Jankoviću (Pozitivna Slovenija), Gregorju Virantu (Državljanska pobuda), Radovanu Žerjavu (SLS), Karlu Erjavcu (Desus) in Janezu Janši (SDS) pridružili še Gregor Golobič (Zares), Katarina Kresal (LDS) in Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS).

Tudi v tem soočenju je bila na začetku glavna tema nadomestilo Gregorju Virantu leta 2009, ko je dodatno zaslužil 95.000 evrov. Izjave o višjem standardu prihodnje leto so nerealne, je dejal aktualni predsednik vlade Borut Pahor (SD), kljub temu je Zoran Janković ponovil: »Standard bo višji.«

Janez Janša (SDS): »Višjega standarda ni mogoče obljubljati, naredimo pa lahko vse, da ne pademo, kvečjemu lahko obljubimo, je dejal, da se bo standard dvignil do konca prihodnjega mandata.«

Golobič je spomnil, da je že pred letom dni govoril o tem, da ta vlada ne bo potegnila Slovenije iz krize, pa da tega ne bo zmogla niti prihodnja vlada.

Usoda srednjega razreda

Dobršen del debate je bil posvečen razbremenitvi srednjega razreda, ki nosi levji delež krize. Katarina Kresal je predlagala spremenjeno dohodninsko lestvico, ki bi razbremenila ta sloj ljudi. Zmago Jelinčič: »Jemanje in stiskanje ne bo nikamor pripeljalo. Treba je uvesti pet dohodninskih razredov in znižati DDV na 15 odstotkov.«

Radovan Žerjav: »Edina možnost je, da se maksimalno posvetimo gospodarstvu, da zadiha s polnimi pljuči. Dohodninsko lestvico bo možno spreminjati šele potem, ko bo zaživelo gospodarstvo.«

Utopični cilji o višjem standardu

Gregor Golobič je prepričan, da moramo slediti logiki, da ne morejo več vsi enako nositi bremen krize, zato je, po njegovem mnenju, treba dvigniti zgorno mejo DDV in spremeniti dohodninsko lestvico, pri tem pa se je
skliceval na predsednika fiskalnega sveta Marjana Senjurja.

Gregor Virant je tudi menil, da je treba spremeniti dohodninsko lestvico, nikakor pa dvigovati davkov. Treba bi se bilo bolje lotevati sive ekonomije, na ta račun ,tako Virant, bi dobili lahko dodatno milijardo evrov. Zoran Janković je spomnil udeležence soočenja, da zakaj vsega tega, o čemer govorijo, niso uresničili, saj so bili vsi v vladah.

Janez Janša: »Ko ni več amortizerjev, ko so rezerve izčrpane, nam slikajo utopične cilje o višjem standardu. Varčevati bo treba v javnem sektorju, vsi bomo morali varčevati, omogočiti pa gospodarstvu da zaživi«. To je glavni cilj, je dejal Janša.

Problematična dohodninska lestvica je iz obdobja janševe vlade, je opomnila novinarka POP TV Katja Šeruga.

Dvig DDV?

Janković je na izziv o dvigu DDV vprašal, zakaj je Nemčija pred štirimi leti dvignila DDV, in odgovoril, da zato, ker je bilo treba napolniti proračun, da so lahko zagnali gospodarstvo.

Tudi Golobič vidi rešitev v povečanju porabe in ne krčenju. »Obljube o nižanju davkov so neresne,« je dejal Golobič.

Janša meni, da je treba stimulirati ljudi, ki imajo na računih 15 milijard evrov, da bi investirali v gospodarstvo. Strinjal se je, da je treba dvigniti davek na kapital.

Borut Pahor je nasprotoval dvigu davka na kapitalski dobiček in dvigu DDV, ker bi bila posledica tega še večje socialno razlojevanje.

Katarina Kresal pa bi vrnila denar gospodarstvu, ki so ga banke posesale. Banka Slovenije sedi na 600 milijonov evrih, ki ga gospodarstvo potrebuje krvavo resno, je dodala.

Zamrznitev plač v javnem sektorju, mogoče znižanje

Pahor: »SD bo storila vse, da Slovenija ostane v evro coni, skupaj z Nemčijo, zato bi pristali tudi na znižanje, če bo ogrožen ključni cilj, to je ohranitev evra.

Janković je bil proti nižanju plač, po njegovem bo kvečjemu potrebna zamrznitev.

Tudi Virant je bil proti nižanju plač, je pa bil za nižjo maso plač. Tako kot Radovan Žerjav.