Trojica predsedniških kandidatov tokrat bolj polemična

Drugo televizijsko soočenje na komercialni TV o vladnih ukrepih, protestih in »stricih iz ozadja«.

Objavljeno
26. oktober 2012 01.15
Anže Božić, Zoran Potič, notranja politika
Anže Božić, Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana – Med Danilom Türkom, Borutom Pahorjem in Milanom Zverom se je prvič resneje zaiskrilo. Da so predsedniški kandidati po dokaj medlih nastopih vendarle sneli rokavice, pa so v TV studiu pripomogli tudi njihovi podporniki.

Komercialna televizija je soočenje tokrat prvič kombinirala z merjenjem odzivov na spletnih socialnih omrežjih. Z računalniško analizo vsakega objavljenega spletnega sporočila, ki so jo razdelali za sleherno minuto oddaje, je bilo tako mogoče določiti, kako so se uporabniki Facebooka in Twitterja odzivali na nastope Türka, Pahorja in Zvera. Omenjena tehnologija ni dala odgovora, kdo se je odrezal najbolje, je pa omogoča vpogled, s katerimi stališči so tekmeci najbolj prepričali. Podatke velja zaradi nereprezentativnih vzorcev vseeno jemati z nekaj rezerve.

Statistika je pokazala, da je aktualnemu predsedniku Danilu Türku pri ustvarjanju vtisa pripomogla njegova podpornica Spomenka Hribar. Publicistka je vlado obtožila rušenja demokratičnih standardov, Pahorju pa očitala, da je imel kot premier »prevelik ego,« za modre nasvete.

Borutu Pahorju so ratingi občutno poskočili, ko je začel protiofenzivo proti obtožbam Zvera, češ da njegova SD ruši protikrizne ukrepe vlade. »Kje pa ste bili, ko je bilo reforme potrebno zagovarjati pred letom dni,« je vrnil Pahor in spomnil, da je sam podprl zapis zlatega fiskalnega pravila v ustavo.

Milanu Zveru, ki je pred soočenjem po anketah izhajal iz najslabšega položaja, se je obrestoval začetni konflikt z obema tekmecema. Ob zavzemanju za vladne reforme, je Türku namreč očital preveč govorjenja in premalo ukrepanja.

Božidar Novak
: Soočenje sodi v rubriko resničnostni šov in je padlo tik za še enim šovom iz iste kategorije, evropski tekmi Maribora. Vrhunska predstava POP TV je pokazala na razkorak med resničnostjo in medijsko resničnostjo. V resničnosti se ljudje ukvarjajo z reševanjem osebnih izzivov, plačevanjem položnic, iskanjem dela, izterjavo plačil. Soočenje pa jim je ponudilo iluzijo, da lahko volitve in predsedniški kandidati spremenijo resničnost. Brez medijev in soočenja, se za predsedniške volitve ne bi nihče zmenil. Včeraj so bili najboljši režiserji, ki so vrtali v osebne zgodbe kandidatov. Ker je jasno, da nam nihče izmed trojice ne more pričarati boljše prihodnosti, so se režiserji spravili na formo. Vrtali so v zasebnost in zgodbe iz govoric. Zato bo volilni rezultat odvisen predvsem od udeležbe, kjer bodo odločali predvsem pristaši vsakega od kandidatov. Neopredeljeni po videnem ne bodo prišli na volitve.

Samo Uhan: Tokratno soočenje kandidatov je bilo težko spremljati, ker so bili ujeti v format televizije. Soočenje je bilo deplasirano, ker nismo slišali niti ene teme, ki bi bila na nivoju funkcije predsednika republike. Pogrešali smo lahko razpravo o položaju Slovenije v mednarodnem okolju, prav tako nismo nič slišali o prioritetah države v času krize. Borut Pahor je imel več sreče z izborom podpornikov v studiu kot Danilo Türk ali Milan Zver. Nastop Spomenke Hribar je bil preveč zagrenjen oziroma je gospa zelo močna osamosvojitvena osebnost in zato ni mogla učinkovito odigrati vloge .

Nabor ustavnih nalog predsednika republike je pomemben in ne tako skromen, kot skušajo to nekateri prikazati, zato na soočenju nismo videli, kar bi državljani morali videti.