TRS: Država mora biti servis državljanov, ne lobijev

Plut meni, da bodo stranko podprli tisti, ki ločujejo odpadke, so podporniki zelene ekologije in ekološkega kmetijstva.

Objavljeno
24. oktober 2011 14.00
Posodobljeno
24. oktober 2011 14.15
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si
Ljubljana - Stranka za trajnostni razvoj Slovenije (TRS) je danes predstavila osnovo svojega programa. Po besedah predsednika stranke Matjaža Hanžka poleg devetih osnovnih točk pripravljajo tudi okoli 50 konkretnih izvedbenih načrtov, ki pa jih bodo javnosti predstavili šele po srečanju stranke 5. novembra.

Predsednica gibanja TRS Manca Košir je na današnji predstavitvi predvolilnega programa stranke v Ljubljani pred Zavodom za transfuzijsko medicino poudarila, da je TRS alternativna stranka, ki vidi celostno sliko Slovenije in sveta ter se ponovno vrača k temeljem, zakaj je bila moderna država sploh ustanovljena. Država mora biti servis za svoje državljane, ne pa servis lobijev in kapitalistov za dobičke, je še opozorila Koširjeva.

»Naša programska izhodišča se bistveno razlikujejo od programskih izhodišč drugih strank. Prepričani smo, da je vizija sveta lahko le vizija nenasilne družbe, aktivnega in zadovoljnega državljana, zato je naš temeljni cilj, da se blaginja ljudi sedanje generacije ne doseže tako, da se ogroža eksistenčne pogoje prihodnjih generacij,« je izhodišča stranke povzel predsednik sveta stranke Dušan Plut.

Za dvig blagostanja je po prepričanju TRS ključna večja zaposlenost. Slovenija ima ogromen okoljski potencial in tu v TRS vidijo velike možnosti zaposlovanja. Dodatna delovna mesta bi po njihovem prepričanju brez nekih dodatnih vložkov lahko pridobili tudi v sociali.

Plut je izrazil prepričanje, da bodo stranko podprli tisti, ki ločujejo odpadke in vidijo priložnost v zelenih tehnologijah, ekološkem kmetijstvu, zelenem turizmu in vsi tisti, ki na svoje strehe nameščajo sončne elektrarne.