TRS kandidira v vseh 88 volilnih enotah

Osnovni koncept programa TRS je po besedah Hanžka »sodelovanje različnih za skupno vizijo sveta«.

Objavljeno
07. november 2011 12.50
Posodobljeno
07. november 2011 13.06
Ne. Š., Delo.si
Ne. Š., Delo.si

Ljubljana - Stranka za trajnostni razvoj Slovenije (TRS) se na predčasne parlamentarne volitve odpravlja z 88 kandidati, ki se bodo za poslanske sedeže potegovali v vseh volilnih enotah in okrajih, poroča STA.

Podpredsednica TRS Hermina Krt je na današnji predstavitvi strankinih kandidatov in programa, da se 84 kandidatov poteguje za izvolitev v po enem volilnem okraju, štirje kandidati pa kandidirajo v dveh okrajih. Predsenik stranke Matjaž Hanžek bo volivce skušal prepričati v Slovenj Gradcu, Krtova v Kranju.

Predsednica gibanja Manca Košir bo kandidirala v Mariboru. Med kandidati je približno polovica iniciativnega odbora, med njimi tudi Mojca Markizeti, Zineta Vilman in Matjaž Hribar. Za kandidaturo se ni odločil predsednik programskega sveta gibanja Dušan Plut.

Krtova je med kandidati izpostavila tudi predsednika Foruma romskih svetnikova Slovenije Darka Rudaša, raziskovalca Urbana Brena in zgodovinarko Sabino Žnidaršič Žagar. Po besedah Krtove kandidatna lista ponuja »nove obraze, mladost, izkušnje, strokovnost ter uravnoteženo zastopanost obeh spolov in vseh starostnih skupin«.

Matjaž Hanžek je povedal, da predlagajo »razvojni zaposlitveni program, ki povezuje zaposleno mladost in varno starost v enotni razvojni koncept zaposlovanja mladih in dostojanstva starejših ljudi«. Po njegovih besedah je treba pretrgati stare vzorce koruptivnega delovanja, predvsem povezave politike in gospodarstva.

Dušan Plut, ki je predstavil okoljski del strankinega programa, se je zavzel za dobro gospodarjenje z vsemi viri in okoljem. Naravni potenciali Slovenije omogočajo nov trajnostni investicijski zagon, številna delovna mesta visoke dodane vrednosti ob hkratnem zmanjšanju pritiskov na okolje, je menil.

Med temeljnimi cilji gospodarskega dela programa so tudi vzdržen finančni sistem, preganjanje sistemske korupcije in gospodarskega kriminala, revidiranje škodljivih procesov privatizacije ter okrepitev vloge države z namenom zaščite vitalnih gospodarskih interesov javnega dobra in suverenosti, še piše STA.