Tudi NSi nacionalko opozarja na kršitev zakona

Vodstvo RTV Slovenije so pozvali k spremembi načina izbire političnih strank za soočenje, ki bo na sporedu 2. decembra.

Objavljeno
09. november 2011 09.33
Posodobljeno
09. november 2011 10.00
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Ljubljana - Tudi Nova Slovenija (NSi), ki je v ponedeljek na vseh osmih volilnih enotah vložila listo kandidatk in kandidatov za decembrske državnozborske volitve, se pridružuje včerajšnjemu protestu nekaterih parlamentarnih strank zoper spremljanje volilne kampanje na RTV Slovenija.

Svoj protest so v NSi včeraj naslovili na vodstvo RTV. Menijo namreč, da četrtkovo soočenje zgolj nekaterih parlamentarnih strank in dveh neparlamentarnih pomeni kršitev zakona o RTV Slovenija.

Prav tako menijo, da sta zakon o RTV in pravila za spremljanje volilne kampanje na RTV kršena z dopisom odgovorne urednice Informativnega programa TV Slovenija Ksenije Petrovčič Horvat. Po njihovem prepričanju televizija krši 12. člen zakona o RTV, ki pravi, da morajo biti politične stranke in neodvisni kandidati, ki niso zastopani v državnem zboru oziroma skupaj na razpolago eno tretjino skupnega časa, ki ga RTV določi za vse politične stranke in kandidate. Zadnje soočenje, ki bo na sporedu 2. decembra 2011, pa bo namenjeno predsednikom strank/list, ki po javnomnenjskih anketah prestopajo volilni prag.

»Izbira sodelujočih strank na podlagi javnomnenjskih anket, kar si je privoščila RTV Slovenija, pomeni, da vse parlamentarne stranke nimajo enakih pogojev za predstavitev svojega programa, mnenj in stališč,« so že zapisali v NSi.

»V kolikor vodstvo RTV Slovenije ne bo ukrepalo in spremenilo načina izbire političnih strank za soočenje, ki bo na sporedu 2. decembra 2011, bo NSi za zaščito lastnih interesov vložila tožbo na upravno sodišče,« so še opozorili.