Türk rad bere časopise, Zver pa ima raje knjige

Za Zvera dvig DDV za tisk ni »ključno vprašanje«, Türk in Pahor sta proti.

Objavljeno
28. september 2012 22.58
Klara Škrinjar, notranja politika
Klara Škrinjar, notranja politika
Ljubljana – Ker se na medijskem področju v zadnjem času hitro dogajajo številne spremembe, smo tri predsedniške kandidate povprašali, kakšno je njihovo stališče do četrte veje oblasti, med drugim tudi o dvigu DDV za tisk ter razrešitvi nadzornih članov RTV Slovenija. Njihova stališča so zelo različna.

Dvig DDV za tisk in periodiko po naših podatkih ostaja v načrtih vlade in je naveden med predlogi ukrepov za dodatno povečanje prihodkov. Ukinitev nižje stopnje DDV za določene kategorije blaga oziroma storitev (poleg tiska in periodike so to menda še hrana za male živali, storitve javne higiene in uporaba športnih objektov) bi po oceni pomenila okoli 60 milijonov evrov več pobranega davka iz naslova DDV na leto.

Milan Zver o vprašanju dviga DDV za tisk pravi, da zanj ni ključno in da mora biti prioriteta države, da čim prej splavamo iz krize. To seveda drži, a kljub temu ne moremo mimo prvih izračunov, ki kažejo, kako malenkosten bi tu bil prispevek za proračun, a obenem izjemno hud udarec za časopisne hiše: Delo, denimo, kot osrednji in največji časopis v državi, bi na leto v proračunsko blagajno vplačalo 2,76 milijona evrov dodatnega davka, Primorske novice kot velik regionalni medij pa, denimo, 350.000 evrov; vsega skupaj menda lahko govorimo o poldrugi desetini milijonov. Da je takšen ukrep neustrezen, sicer menita druga dva še neuradna predsedniška kandidata.

Tudi pri vprašanju razrešitve nadzornih članov RTV imajo kandidati precej različna stališča. Medtem ko Danilo Türk pravi, da takšne razrešitve niso v skladu z zakonom, in Borut Pahor poudarja, da ni pravne podlage za razrešitev, Zver trdi, da odločitev upravnega sodišča potrjuje, da je razrešitev zakonita in legitimna. A znano je, da je upravno sodišče tožbo razrešenih nadzornikov zavrglo in o njej vsebinsko ni presojalo.