Türk v tekmo s sloganom Za skupno dobro

Türk napoveduje vsebinsko kampanjo brez nizkih udarcev in zavrača kritike, da ne podpira vladnih reform.

Objavljeno
11. oktober 2012 15.18
Slovenija Trbovlje 27.08.2012 - Danilo TURK in zbiranje podpisev za kandidaturo na predsednisskih volitvah. Foto: Leon VIDIC/DELO
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Ob uradnem začetku kampanje pred predsedniškimi volitvami z aktivnim nagovarjanjem volivcev začenja tudi aktualni predsednik republike Danilo Türk, ki v tekmo za drugi mandat vstopa s sloganom Za skupno dobro. Türk napoveduje vsebinsko kampanjo brez nizkih udarcev ter, kot poroča STA, zavrača kritike, da ne podpira vladnih reform.

Aktualni predsednik in kandidat za vnovični mandat je na današnji novinarski konferenci v svojem volilnem štabu dejal, da posebnih predvolilnih aktivnosti doslej še ni opravljal, z aktivnim nagovarjanjem volivcev pa bo začel s petkovim uradnim začetkom kampanje. V kampanji se je odločil za slogan Za skupno dobro, pri čemer kot temelje prizadevanj za skupno dobro med drugim navaja človekove pravice za vse, pravičnost in solidarnost, dialog, ter podporo ustvarjalnosti in podjetnosti.

Namestnik vodje Türkove volilne pisarne Igor Pribac je napovedal, da bo kampanja vsebinska in bo temeljila na programu, ki daje poudarek na vlogi predsednika pri stabilizaciji političnih razmer in spodbujanju dialoga. Kot pravi, v kampanji, ne bodo napadalni in se ne bodo posluževali "neprimernih nizkih udarcev", piše STA.

Glede kritik, ki letijo na Türka s strani nekaterih protikandidatov pa predsednik pravi, da se je v času opravljanja funkcije navadil, da mu mečejo polena pod noge in da dobiva mnogo nepravičnih in nekulturnih kritik. Pri tem je opozoril, da se mu tudi precejkrat očita, da ne podpira vladnih reform. Kot pravi, je to daleč od resnice, saj je odločen podpornik pokojninske reforme in reforme trga dela. Türk je pri pohvalil pristop ministra za delo Andreja Vizjaka pri pogovorih s socialnimi partnerji.

Komentiral je tudi izjave predsednika SD Igorja Lukšiča, da se okrog njega zbira »stara levica«. Ta trditev je po Türkovih besedah popolnoma zgrešena. Struktura njegovih podpornikov je namreč zelo raznolika, podpirajo ga različni volivci pa tudi tako koalicijske kot opozicijske in zunajparlamentarne stranke.

Türk je na novinarski konferenci še zagotovil, da ga aktivnosti v kampanji ne bodo ovirale opri opravljanju predsedniške funkcije do volitev. Glede financiranja kampanje je povedal, da bo ta skromna, za sredstva pa se je obrnil na ljudi s prošnjo za podporo s finančnimi prispevki. Volivce je tudi pozval k udeležbi na volitvah, saj so zelo pomembne in bodo pokazale, kakšno je stanje državljanske zavesti, še dodaja STA.