V Zaresu ne bi nižali davkov, temveč obremenitev dela

»Pomembna prioriteta je nižanje obremenitev dela, to pa je nujno povezano z uvedbo novega dohodninskega razreda.«

 

Objavljeno
04. november 2011 12.03
Posodobljeno
04. november 2011 12.03
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Pri virih za investicijski zagon Zares predlaga dvig zgornje stopnje DDV za do dve odstotni točki, je ob predstavitvi programskih izhodišč izpostavil predsednik stranke Gregor Golobič. V programu je poleg investicijskega zagona izpostavil še vzpostavitev novih delovnih mest in zaustavitev povečevanja neenakosti med prebivalci, piše STA.

Program za »investicijski zagon«

Država mora imeti v kriznem času aktivno vlogo pri oživljanju gospodarske aktivnosti, je na predstavitvi volilnega programa pred predčasnimi državnozborskimi volitvami poudaril Golobič in dodal, da mora imeti država tudi vlogo investitorja, ki vlaga v okolje, da se gospodarska aktivnost izvije iz krča.

Med viri za vzpostavitev investicijskega zagona je Golobič izpostavil dvig zgornje stopnje DDV za do dve odstotni točki, prodajo državnega deleža v NLB, kjer bi kupnino iz prodaje namenili dokapitalizaciji SID banke in za njeno preoblikovanje v razvojno banko, ki bo podpirala vlaganja v infrastrukturo in realno gospodarstvo.

Golobič je med viri za investicijski zagon omenil tudi uzakonitev stanovanjske kreditne sheme za mlade na podlagi državnih obveznic in sredstva EU iz novega večletnega proračuna (2013-2020), kjer bo Sloveniji v tem obdobju po prvih predlogih na razpolago 2,5 milijarde evrov.

Program za nova delovna mesta

V predstavitvi programa je nekdanja gospodarska ministrica Darja Radić izpostavila ukrepe za vzpostavitev novih delovnih mest. Ob tem je poudarila, da je treba letno v razvoj zelenih tehnologij in zelenih projektov investirati odstotek bruto domačega proizvoda, z zeleno davčno reformo pa prenesti del davčnega bremena iz obdavčitve dela na obdavčitev onesnaževanja, porabe energije, naravnih virov in surovin.

Zares predlaga tudi omejitev razlike med najvišjo in najnižjo plačo v podjetjih na 10:1. Predlagajo tudi dohodninsko razbremenitev srednjega razreda in višjo obdavčitev najbogatejših, zagotoviti želijo, da so prispevki obvezna kategorija pri izplačevanju plač, izpostavljajo pa tudi uvedbo davka na finančne transakcije.