V živo na TVS: Türk, Pahor, Zver

Četrto soočenje – drugo na TV Slovenija – v obliki bloga spremljamo na spletnem portalu Dela.

Objavljeno
30. oktober 2012 17.44
Posodobljeno
06. november 2012 18.45
Ljubljana 23.10.2012 - Predsedniski kandidati MIlan Zver Danilo Turk in Borut Pahor na soocenjih na TVS.foto:Blaz Samec/DELO
Delo.si
Delo.si

Kdo bo vaš svetovalec za gospodarstvo in kdo za pravosodje?

Pahor:Vsi bomo tim.

Zver: Nimam izbranih

Turk: Imam jih pet, vseh skupaj. Ostali bodo isti.

Vaše pristojnosti in pomilostitve?

Pomilostili ste preprodajalca mamil - zakaj?

Türk: Pomilostitev so predlagali na ministrstvu za pravosodje. Na podlagi medicinskih izvidov, ki so mi jih predložili. Obsojenec je doživel hudo prometno nesrečo. Na podlagi zaslišanj je prišlo do ocene, da oseba ne more razmišljati o sebi, ne more skrbeti zase in tudi ne prestajati kazni. Trditve v medijih - ne vem, če držijo. Jaz sem dobil poročila medicine in ministrstva.

Pahor: Pri pomilostitvah sem konzervativen. Kot predsednik bom skrajno zadržan pri tem inštrumentu. Vprašanje je, ali javnost pomilostitve razume tako, kot jih razum sam predsednik.

Zver: Pri primeru preprodajalca se ne bi nikoli tako odločil zaradi dejavnosti, zaradi katere je bil zaprt. Predsednik bi upoštevati vsa priporočila, ne more se izgovarjati le na ministrstvo, ki je dalo predlog.

Turk: Pomilostil sem 19 obsojencev, moji predhodniki pa veliko več. Tudi jaz sem izkazal konzervativnost. Pri tem problemu so vsa poročila trdila eno in kazala na eno. Človek je tako poškodovan, da ne more opravljati osnovnih funkcij v življenju. Mediji pa ustvarjajo zgodbe, bomo videli kaj bo iz tega.

Kandidati zastavljajo vprašanja drug drugemu

Pahor Türku: Se vam ne zdi, da je treba vse sile posvetiti reševanju krize in teorije in pomen strank pustiti ob strani?

Pahor: Ne govorim o teoriji. Ko govorim o veri v dogovor govorim iz izkušenj, a Slovenci to vedno dosežemo, ko je prepozno,

Zver Turku: Dejstvo je, da ste si prizadejali podrejat zunanjo politiko vsaj v imenu veleposlanikov. Prišlo je do ekscesov, ker niste sodelovali z vlado oz. niste sprejemali njenih predlogov. Kakšno zagotovili nam lahko daste, da do tega v prihodnosti ne bo prišlo?

Turk: Imamo situacijo, ko so stranke postale problem demokracije. Stopiti morajo nazaj in delati za ljudi. Kar mi očitate, ni res. Rupel je zapravil zaupanje predsednika države, ker je zavajal. Zato ga nisem mogel postaviti za veleposlanika.

Pahor sprašuje Türka: V času te kampanje je bilo veliko besed o dediščini moje vlade, pozabljamo pa, da smo v predsedniških volitvah. Kakšna je tista dediščina, ki je Sloveniji pomagala, da se je laže rešila iz krize.

Turk: Vlada ni imela časa z odpuščenimi delavci, z njimi sem ustvaril zaupanje. To je dediščina, ki me bo spremljala v drugi predsedniški mandat. Pomagal bom vladi, tudi prejšnji sem. Pahor rad govori o svojih izkušnjah - te izkušnje so problem te države.

Pahor odgovarja Türku: Tudi predsednik ni bil v veliko pomoč pri tem.

Türk: Vlada ima obveznost do ljudi. Moje težišče je bilo pri socialni dejavnosti.

Pahor: Predsednika sem pred 5 leti podprl, ampak ni zadostil mojim pričakovanjem.

Türk sprašuje Zvera: Se vam ne zdi, da je v teh razmerah, ko se zapleta okoli referendumov in obeh zakonov, treba sprejeti tezo, da obstajajo pravne poti, ki z nekaj modrosti omogočajo, da se izognemo referendumu in sprejmete mojo ponudbo kot produktivno

Zver: Ponudba ni bila produktivna. Vladi je potrebno omogočiti, da uveljavi zakone, ki so bili sprejeti. Ali nasprotujete Šušteršiču, da se pogaja s sindikati o kompromisu?
Zver. lahko sprejmemo dogovore, resolucije, ampak to ne bo pomagalo iz krize. Ukrepi so bili »požegnani« tudi s strani EU.

Türk:Ne bodo ukrepi, ki so sprejeti skupaj s sindikati učinkovitejši, bodo povzročili več zadovoljstva?

Zver: Teh ukrepov ne ti ne jaz ne poznava.

Zver sprašuje Pahorja: Vaše govorjenje - leporečenje se mi zdi včasih premalo samokritično. Na vašem mestu - slabo ste opravili delo na vladi, si ne bi upal kandidirati za to pomembno mesto. Se vami zdi to korektno?

Pahor: Za razliko od nekoga, ki vrže puško v koruzo, sem jaz borec. Če bom dobil volitve, ne bom ponavljal napak. Doživel sem težko preizkušnjo, surovo, vidva te izkušnje nimata

SČP je razsodilo, da je Slovenija kršila človekove pravice varčevalcem v Ljubljanski banki?

Zver: Bojim se te odločitve, zdi se mi krivična. V senatu je sodilo pet pripadnikov iz držav nekdanje Jugoslavije od sedmih. Mislim, da bo sodba po pritožbi razveljavljena.

Pahor: Na odločitev gremo s pritožbo. Gre za dva državljana BIH. Z isto zadevo sta se pritožila že na hrvaško sodišče. Skoraj ne dvomim, da Slovenija ne bi tukaj zmagala.

Turk: Upam, da bo sodba izvršnega senata drugačna.

Državne obveznice in vaši prihranki

Bi kupili slovenske obveznice?

Zver: Če bi bila ta možnost, bi jih. S tem bi pokazal vero v državo. Bančni račun v tujini imam.

Vaša plača v tujini je bila višja kot zdaj. Kako, da nimate premoženja - razkošno življenje ali naložbe?

Pet let sem delal za ZN. S to plačo sem živel v New Yorku, plačal sem najemnino, šolal hčer v tujini, stroški so visoki. Prihranke pa sem vložil v prenovo stanovanja v Ljubljani- vložil sem v nove pode, luči, okna ... Plačal sem tudi operacijo, kar je večji izdatek. Podatek, da nimam nič premoženja, vas ne sme presenečati.

Majhni prihranki, visoka plača?

Pahor: S Tanjo sva si kupila stanovanje, s tem sva izpolnila svoj načrt, da imava dom. Računa v tujini nimam.

O interni preiskavi v DZ glede manjkajočih podpisov?

Zver Pahorju: Lahko iz lepih besed kaj storite. Težko boste predsedovali, če še znotraj stranke ne morete.

Turk jima odgovarja: Tale besedni dvoboj kaže na strankarske razprtije. Jaz sem predsednik vseh. Zdaj je trenutek, da pokažemo pripravljenost na izhod iz položaja. Govoril bom z Janšo, da vidim, kako on vidi rešitev iz referendumske krize.

Se vam zdijo skenirani podpisi sporni?

Turk: Predsednik republike mora v tem položaju ponuditi pomoč. Zdaj se kaže, da je pot primerna. Tega s podpisi nisem ocenjeval, to je stvar poslovnika in o tem se predsednik nima kaj opredeljevati.

O referendumih?

Pahor: Strinjam se z vsemi, ki polagajo upanje v dialog. Ko sem rekel, da morata Jašna in Jankovič sodelovati, sem bil deležen posmeha. Če bi v prihodnjih mesecih prišli do dogovora, dosegli skupni imenovalec za izhod iz krize, bi se izognili kulturnemu boju in Slovenci bi videli, da je slovenska politika sposobna stopiti skupaj.

Turk: Z Virantom sva pregledala vsa možne scenarije. Dovolj razlogov in pripravljenosti je, da se najde rešitev, da se naredi korak nazaj in se stopi skupaj. Spodbuden je predlog Šušteršiča, da se najde rešitev.

Kakšno se vam zdi delo na terenu ob poplavah?

Pahor: Bil sem na Vipavskem, obiskal sem ljudi, pogovarjal sem se z gasilci, civilno iniciativo. Ljudje so bili zadovoljni z njihovim delom. Jutri bo moja delovna brigada obiskala eno izmed prizadetih območji.

Turk: Bil sem v Dupleku, najbolj prizadetim območju. Treba je pomagati ljudem, da si čim prej uredijo pogoje za normalno bivanje.

Zver: Slovenci smo znani po tem, da operativno dobro delujemo. Strokovnjaki bi po mojem mnenju morali take situacije bolje predvideti ob vseh napravah, ki jih imajo.

Turk odgovarja Zveru: Ujma je bila pričakovana drugje, nenadna sprememba jo je prenesla zahodneje.


***

Ob 20:00 se je začelo četrto televizijsko soočenje predsedniških kandidatov na parlamentarnih volitvah 2012. Poteka na Televiziji Slovenija. Soočenje z blogom spremljamo na Delovem portalu.

Oddajo vodi Tanja Gobec, ki je kandidate izzvala, da snamejo diplomatske rokavice, razčlenijo poglede na gospodarske, notranje- in zunanjepolitične izzive države, utemeljijo obljube državljanom in v neposrednem dialogu poudarijo razlike v pogledih na prihodnost Slovenije.

Na Twitterju soočenje lahko spremljate pod oznako #rtvolitve2012.

Rešite interaktivni vprašalnik Moj predsednik in preverite, s katerim od treh predsedniških kandidatov se najbolj ujemate.

Kako so potekala pretekla soočenja, kdo je pridobil in kdo izgubil, lahko preberete v Delovih prispevkih:

Prvo TV soočenje: brez ostrine, z obrisi razlik

Markeš in Žerdin o prvem soočenju

Trojica predsedniških kandidatov tokrat bolj polemična

Kandidati na Pop TV soočeni z neizprosno zasliševalko