Virant: Daleč smo še od koalicije

Ključna razhajanja s stranko ljubljanskega župana so glede dviga DDV in odnosa do državnega premoženja, je dejal Virant.

Objavljeno
07. december 2011 11.12
Posodobljeno
07. december 2011 11.12
J. S. S., Ni. Č., Delo.si
J. S. S., Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Gregor Virant je ponovil, da je bil danes spoznavni sestanek in da so še daleč od dogovora. Tako meni, da bo potrebnega »še zelo, zelo veliko dela". Ob tem pričakuje, da bo pogajalsko ekipo oblikoval tudi Janković in da se začne pripravljati osnutek koalicijske pogodbe, »da vidimo natančno, o čem se pogajamo«. Dodal je, da v njihovi pogajalski skupini poleg Šušteršiča sestavljajo še Jani Soršak, Janko Jenko in Tomaž Štih, poroča STA.

Glede informacij, ki so se pojavile danes, da naj bi SDS novačil poslance Virantove stranke, je Virant razložil, da se je pogovarjal s poslanci in da pritiska nanje ni bilo. To so ob prihodu v prostore na Jurčkovo cesto v Ljubljani, kjer bo tudi sedež stranke, potrdile tudi novoizvoljene poslanke Polonca Komar, Truda Pepelnik in Katarina Hočevar. Tudi na današnjem sestanku je Virant poslance povprašal, ali držijo informacije o novačenju, kar so mu poslanci ponovno zanikali.

Na vprašanje, ali bi bilo lažje v koalicijo s predsednikom SDS Janezom Janšo, pa je Virant odgovoril, da je Janez Janša volitve izgubil.

Virant: Od koalicije smo še daleč

Predstavniki Liste Virant so današnji posvet z najverjetnejšim mandatarjem Zoranom Jankovićem končali po dobri uri. Janković po sestanku ni želel dajati izjav, predsednik Liste Virant Gregor Virant je dejal le, da so »še daleč od koalicije«.

Virant je pred srečanjem z Jankovićem dejal, da se jim ne mudi v vlado, vanjo ne silijo in v koalicijo ne gredo za vsako ceno, ampak bodo ostali zvesti svojim načelom.

Kot ključna razhajanja z Jankovićem je navedel dvig DDV in zadolževanje države ter odnos do državnega premoženja.

Virantova stranka se strinja s predsednikom SD Borutom Pahorjem, da premier in ministri nimajo kaj »mešetariti« z državnim premoženjem, je poudaril Virant in dodal, da so tudi proti dodatnemu zadolževanju države. »Razčistiti moramo tudi odnos do korupcije,« je poudaril in spomnil, da Janković v nasprotju z njimi meni, da korupcija v Sloveniji ni težava.

Virant je pojasnil, da si ne želijo nobenih pozicij, vztrajajo pa, da predsednik vlade, ki ima določene sume na davčnem področju, ne more in ne sme obvladovati notranjega in finančnega ministrstva. »Mi mu ne bomo držali štange,« zagotavlja Virant.

Glede prodaje državnega premoženja so po Virantovih besedah razlike med njegovo in Jankovićevo stranko, vendar bi verjetno našli kompromise.

Na vprašanje, ali drži informacija, da si SDS prizadeva pridobiti poslance Liste Virant in jih nagovarja k prestopu v SDS, Virant odgovarja, da se o tem sicer govori, vendar od izvoljenih v DZ na njegovi listi takih informacij nima. Danes bo imel prvi sestanek z njimi, pri čemer je trdno prepričan, da bodo enotni. Tudi v SDS so potrdili, da informacije o tem, da naj bi v stranki skušali na svojo stran pridobiti nekatere poslance Liste Virant, ne držijo.

Šušteršič: Proces sestavljanja vlade bo dolg

»Proces sestavljanja vlade bo dolg in v različnem času se bodo pojavile različne kombinacije,« je pred današnjim sestankom z najverjetnejšim mandatarjem Zoranom Jankovićem pojasnil podpredsednik Liste Virant Janez Šušteršič.

Dejal je, so se sami pripravljeni pridružiti kateri koli koaliciji, v kateri bodo lahko uresničevali svoj program, poroča STA.

Na današnji sestanek gredo predstavniki Liste Virant s programskimi izhodišči, ki so jih že večkrat javno predstavili in se nanašajo na področje javnih financ, boj proti korupciji in gospodarskemu kriminalu.

Na pogovor gredo zlasti zato, da bi izvedeli, kako si najverjetnejši mandatar predstavlja sestavo vlade in njeno delo. Prav tako mu bodo tudi sami predstavili svoja programska pričakovanja.

Šušteršič sicer meni, da bo skozi proces oblikovanja koalicije marsikdo spreminjal svojo odločitev. V Listi Virant zato dokončne odločitve še ne bodo sprejeli, ampak bodo morebitnim koalicijskim partnerjem za zdaj zgolj predstavili svoj programski vložek oz. pričakovanja.