Virant želi poskrbeti za enakomeren razvoj vseh regij

Virant v Mariboru: Zavzemal se bo za fleksibilen trg delovne sile, nižje davke za nova podjetja in očiščenje birokracije.

Objavljeno
14. november 2011 20.21
Posodobljeno
14. november 2011 20.28
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Maribor - »Slovenija ni samo Ljubljana, zato je potrebno poskrbeti za enakomeren razvoj vseh regij,« je ob današnjem pogovornem gostovanju na Družabnem družboslovju v mariborskem klubu KGB dejal Gregor Virant.

Kot je dejal, se Maribor danes sooča s podobnimi težavami kot vsa ostala Slovenija.

»Gospodarstvo iz različnih razlogov nima možnosti zadihati. Imamo podjetja, ki imajo denar za nove projekte, a imajo težave z birokracijo, imamo podjetja, ki imajo delo, pa si zaradi toge delovne zakonodaje ne upajo zaposliti mladih,« je ključne težave Slovenije povzel Virant, ki se bo zavzemal za fleksibilen trg delovne sile, nižje davke za nova podjetja in očiščenje birokracije, poroča STA.

Dotaknil se je tudi trenj med Ljubljano in Mariborom, ki po njegovem mnenju nimajo nobenega smisla. Mariborčanom in vsem Štajercem mora biti po njegovem dana možnost, da bodo verjeli v to, da se Slovenija lahko razvija enakomerno. Izjave mariborskega župana Franca Kanglerja so po njegovem odraz strahu pred centralizacijo, do katere lahko v resnici pride, če bo država šla v napačno smer.

Virant ni velik športni navdušenec, če ne gre za lastno rekreacijo, zato nima svojega najljubšega nogometnega kluba v Sloveniji. Je pa zadovoljen s kandidati svoje stranke v Mariboru, saj gre po njegovem za ljudi, ki izhajajo iz tega okolja in pri tem omenil svojega aduta Janija Soršaka. Ob tem zagotavlja, da sta zanj projekt Evropske prestolnice kulture (EPK) in zimska univerzijada vseslovenska projekta in si lahko obetata več podpore, če mu bo uspelo na volitvah.

Tudi v Mariboru se ni mogel izogniti temi, ki mu je zadnje dni nakopala največ težav, prejemanju nadomestila potem, ko mu je potekel mandat v Janševi vladi, ter hkratnim honorarjem za pogodbeno delo. Najnovejše javnomnenjske raziskave so namreč že pokazale padec podpore volivcev, Virant pa priznava, da je to logična posledica tega dogajanja.