Virantova DLGV registrirana

Robert Ilc iz NSI je pojasnil, da so posebni račun odprli 5. oktobra 2011, a so v banki račun označili z letnico 2004.

Objavljeno
27. oktober 2011 13.46
Posodobljeno
27. oktober 2011 13.55
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - V registru političnih strank, ki je objavljen na spletnem portalu notranjega ministrstva, je kot zadnja med strankami, ki so registrirane in torej smejo nastopiti na volitvah, od danes navedena tudi Državljanska lista Gregorja Viranta.

Ustanovno srečanje Virantove stranke je bilo v petek prejšnji teden, dan zatem je imel podobno srečanje še Zoran Janković. Kot smo že poročali je bila Jankovičeva lista formalno v register vpisana že v torek. Registracija je pomembna, ker Jankoviću in Virantu zato ne bo treba zbirati 8000 podpisov po volilnih enotah za vložitev kandidatur.

Strank in list vsaj že 21

Na poročanje Dela o strankah, ki so po registru Ajpesa odprle posebne predvolilne račune in se torej pripravljajo na volitve, so se odzvali iz Nsi, ki ga med 20 strankami in listami v registru s posebnim računom ni bilo. Glavni tajnik Nsi Robert Ilc je pojasnil, da so posebni račun odprli 5. oktobra 2011, a so v banki račun označili z letnico 2004. Od tega leta stranka sicer isti posebni račun odpira in zapira za različne volitve in referendume.

Odprte predvolilne račune ima torej najmanj 21 strank ali list. Kot smo že poročali se je podobno zapletlo v primeru manjšinskega poslanca Roberta Battellija, ki je račun pri Banki Koper tudi odprl in ni mogoče izključiti, da je še kakšna stranka ali kandidat odprl poseben račun, a zaradi napake pri oznaki tega računa ali česa podobnega, ni prikazan kot volilni račun za tokratne volitve v bazi vseh transakcijskih računov v državi.