Virantova DLGV stavi na gospodarstvenike

Državljanska lista Gregorja Viranta je predstavila 80 kandidatov za državnozborske volitve.

Objavljeno
07. november 2011 16.37
Posodobljeno
07. november 2011 16.48
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Po besedah predsednika stranke Gregorja Viranta so vsi kandidati uspešni na svojih poklicnih področjih, v politiko pa jih je večinoma privabila želja, da nekaj naredijo, poroča STA.

Med bolj znanimi imeni so na kandidatno listo uvrščeni nekdanji direktor Urada RS za varstvo konkurence Jani Soršak, izredni profesor za ekonomsko politiko na Fakulteti za management Janez Šušteršič, predstojnik pravne katedre Fakultete za pomorstvo in promet Marko Pavliha, nekdanji direktor Mure Bojan Starman, nekdanja strokovna direktorica UKC Ljubljana Saša Markovič in murskosoboški župan Anton Štihec.

Soršak bo kandidiral v Mariboru, Šušteršič v Kopru, Pavliha v Šentjurju pri Celju, od koder izvira družina njegove žene, Starman pa v Škofji Loki. Gregor Virant bo kandidiral v Domžalah.

Na listi je po besedah Viranta 80 kandidatov, pri čemer jih bo nekaj kandidiralo v dveh volilnih okrajih. Stranka bo imela tako kandidate v vseh 88 volilnih okrajih. Na listi je sicer 37 kandidatk (dobrih 46 odstotkov)in 43 kandidatov, z žensko kvoto pa v stranki po Virantovih besedah niso imeli težav. Povprečna starost kandidatov je 46 let, povprečna izobrazba pa je nekoliko višja od univerzitetne.

55 kandidatk in kandidatov prihaja iz gospodarstva, 17 pa iz javne uprave (denimo načelnik novomeške upravne enote Jože Preskar).

Večina kandidatov se po besedah Viranta do zdaj ni politično udejstvovala na državni ravni, nekaj več se jih je udejstvovalo na lokalni politični ravni.