Volilna podpora se seli od starih strank k novim

Kako se spreminja podpora volivcev, če jo primerjamo z volitvami leta 2008?

Objavljeno
11. november 2011 19.36
Posodobljeno
12. november 2011 06.00
Ali Žerdin, Sobotna priloga; B. H., D. K., notranja politika
Ali Žerdin, Sobotna priloga; B. H., D. K., notranja politika

Ljubljana – Družba Valicon (trženjsko svetovanje in raziskave) je s spletno anketo merila, ali bi ljudje na volitvah oddali glas isti stranki kot leta 2008. Virantova lista večini strank odnaša vsaj petino glasov, Jankovićeva pa se napaja iz bazena odhajajoče koalicije.

Zenel Batagelj iz družbe Valicon je po facebooku posredoval grafično ponazoritev volilnih migracij. Za metaforo, s katero pojasnjuje migracije, si je izbral nogometno igrišče. Tisti, ki podporo izgubljajo, so v obrambni polovici igrišča. Tisti, ki podporo pridobivajo, so v napadu. Puščice pa ne kažejo podaj žoge, pač pa pomembnejše prehode volilne podpore.

Obramba in napad

Tik pred kazenskim prostorom sta Grega Virant in Zoran Janković. Globoko v obrambi je Borut Pahor, novinca pa sta v defenzivo potisnila tudi Zares, LDS, SDS in SLS.

Nosilca dveh novih list pobirata nekdanje glasove tako koalicijskih kot opozicijskih strank. Janković pobira vsaj petino glasov, ki so bili leta 2008 namenjeni Pahorjevi SD, ter vsaj petino glasov strank LDS, Zares in Desus. Povedano drugače: Jankovićev bazen, iz katerega črpa podporo, je bazen strank, ki so leta 2008 sestavile vladajočo koalicijo.

Vendar Janković ne prejme glasov vseh tistih, ki so obrnili hrbet strankam vladajoče koalicije. Pomembne deleže dobiva tudi Virantova lista. K Virantu je prešla vsaj petina tistih, ki so leta 2008 glasovali za Pahorja, Golobiča in Erjavca. Hkrati pa Virant odnaša tudi vsaj petinski delež glasov Janševe SDS, Žerjavove SLS in Jelinčičeve SNS. Povedano drugače: le med tistimi, ki so leta 2008 podprli LDS, Virant po podatkih Valiconove raziskave nima večjega števila novih podpornikov.

V Valiconovi spletni anketi je sodelovalo 1643 oseb, izvedena pa je bila med 15. oktobrom in 7. novembrom, torej do začetka predvolilne kampanje.

Valicon je na manjšem vzorcu meril tudi, kako volivci kandidate razvrščajo na osi levo – desno. Jankovića uvrščajo na levico, Virant je nekoliko desno od centra, središču političnega spektra pa se najbolj približata Desus in SLS. SD in Zares sta bliže sredini kot Janković, spletna anketa pa je Janševo SDS postavila desno od Viranta.

Družba Valicon je migracije, ki se dogajajo v volilnem telesu, raziskovala že pred tremi leti. Analiza pred volitvami leta 2008 je pokazala, da volilno telo nikakor ni stabilno. Prav nasprotno, pomemben del volivcev je tik pred odhodom v glasovalno kabino zamenjal favorita, največji delež »migrantskih« glasov pa je v fotofinišu volilne kampanje pobrala Pahorjeva SD. Podpora volivcev se seli k novincem. Foto Igor Zaplatil Virant delal tudi za rdeči križ

Valicon je raziskavo delal pred objavo Virantove dohodninske napovedi, ki utegne odvrniti del volivcev. Iz nje je razvidno, da je leta 2009 po prenehanju ministrske funkcije prejel več kot 66.000 evrov bruto nadomestila plače, poleg tega je dobil še 95.000 evrov iz pogodbenega dela. V času, ko je prejemal nadomestilo, je med drugim prenavljal tudi plačni sistem v Rdečem križu Slovenije, in sicer na podlagi pogodbe z Inštitutom za javno upravo. Za to pa je, po lastnih navedbah, prejel približno 2700 evrov, po navedbah naših virov pa je Inštitut za javno upravo dobil več kot 9000 evrov.

Predsednik RKS Franc Košir nam je včeraj zagotovil, da je bilo delo strokovno opravljeno, vendar aplikacije, ki jo je naredil nekdanji minister za javno upravo, iz različnih razlogov ne uporabljajo.