Volitve 2011: kandidati znani, tekma se začenja

Najostrejša tekma bo v Ljubljani, Mariboru in Slovenj Gradcu.

Objavljeno
08. november 2011 18.15
Posodobljeno
09. november 2011 05.00
Barbara Hočevar, Anže Božič, Tanja Starič, notranja politika; Polona Malovrh, Trbovlje
Barbara Hočevar, Anže Božič, Tanja Starič, notranja politika; Polona Malovrh, Trbovlje

Ljubljana – Danes se izteče rok za vlaganje kandidatur za prihodnje volitve. Včeraj je Zoran Janković, ki bo kandidiral v Ljubljani v Centru in na Rudniku, predstavil svojo ekipo. V njej je kar šest dosedanjih poslancev SD, Desusa in Zaresa, poleg Janje Klasinc, Renate Brunskole, Matjaža Zanoškarja, Alojza Posedela in Melite Župevc, še Alojzij Potočnik. Pač pa na listi ne bo Luke Jurija, ki je včeraj razglasil, da na letošnjih volitvah ne bo sodeloval.

Janković pravi, da je »s sestavo ekipe zelo zadovoljen«, na pripombo, da je na listi veliko znanih imen, med njimi več vrhunskih športnikov, je odgovoril: »Novih obrazov v Sloveniji ni. Tudi vsak od nas je prepoznaven na svojem področju.« Janković bo kandidiral v Ljubljani. »Razmišljal sem, da bi kandidiral v Grosuplju, od koder je moj vnuk, a sem se kolegom pustil prepričati, da kandidiram v Centru in na Rudniku, kjer sem doma,« je povedal.

Na vseh listah so tudi župani, ki bodo, če bodo izvoljeni za poslance, izgubili svoj mandat. To pomeni, da bodo najpozneje do marca nadomestne županske volitve, po doslej zbranih podatkih, v petnajstih občinah – v treh mestnih (Ljubljana, Murska Sobota, Slovenj Gradec) in v dvanajstih manjših (Metlika, Radeče, Polzela, Duplek, Litija, Ajdovščina, Cerklje na Gorenjskem, Železniki, Mirna Peč, Šmarješke Toplice, Krško, Kočevje).

Nove volitve bodo še bolj obremenile občinske proračune. Za primerjavo: občino Novo mesto z dobrimi 29.000 volilnimi upravičenci so lanske lokalne volitve stale 93 tisočakov, v Dupleku z malo več kot 5700 volivci pa računajo, da bodo za nadomestne volitve morali najti še 18.000 evrov.

Gneča v večjih središčih

Tudi tokrat se bo, kot že na prejšnjih volitvah, največ prepoznavnih imen za naklonjenost volivcev spopadlo v mestih, zlasti v Ljubljani in Mariboru. Poleg okrajev Ljubljana Center, Maribor 4, Murska Sobota 1 in 2, Slovenj Gradec in Koper, ki jih prikazujemo v grafiki, bo potekal zanimiv boj v volilnem okraju Ljubljana Šiška 1, kjer bodo na isti glasovnici predsednica LDS Katarina Kresal, nekdanji minister v vladi SDS Žiga Turk, poslanka SD Silva Černugelj, Janja Klasinc iz Jankovićeve Pozitivne Slovenije (PS) in nekdanja direktorica ljubljanskega filmskega festivala Jelka Stergel na Državljanski listi Gregorja Viranta (DLGV).

Spopad ministrov

V drugem bežigrajskem okraju bodo volilni upravičenci lahko izbirali med ministrom za pravosodje Alešem Zalarjem (LDS), ministrom za šolstvo Igorjem Lukšičem (SD), odvetnikom Francijem Matozom (SDS), tajnikom Zaresa Bogdanom Biščakom in ljubljanskim podžupanom Janijem Möderndorferjem.

V okraju Moste-Polje 2, torej v ljubljanskih Fužinah, se bodo za sedež v državnem zboru potegovali Melita Župevc (PS), raper Darko Nikolovski (Zares), evropska poslanka Romana Jordan Cizelj (SDS) in naj prostovoljka leta 2008 Emina Hađić (DLGV).

V Domžalah se bosta soočila dva strankarska prvaka – Gregor Virant (DLGV) in Ljudmila Novak (NSi), tam bosta nastopila tudi poslanec SDS Robert Horvat in nekdanja atletinja Britta Bilač (PS).

Na glasovnicah v različnih ljubljanskih okrajih bodo še na listi SDS pevka Elda Viler, Dragutin Mate, Dimitrij Rupel, pri Zaresu Majda Širca in Vito Rožej, pri SD Boštjan Žekš, Dušan Kumer, Franc Križanič, pri LDS Anton Anderlič in Slavko Ziherl, pri SLS Drago Čepar, pri NSi pa Mojca Kucler Dolinar.

Ženski dvoboj

V petem mariborskem okraju bodo kandidirali nekdanji varuh konkurence Jani Soršak (DLGV), evropski poslanec Milan Zver (SDS) in nekdanji košarkar Peter Vilfan (PS).

V Kranju se bodo spoprijele tri uveljavljene političarke: Darja Lavtižar Bebler (SD), prejšnja ministrica za gospodarstvo Darja Radić (Zares) in županska kandidatka Hermina Krt (TRS), ob njih pa dosedanji poslanec Zaresa Alojz Potočnik (PS).

Znane ženske se bodo borile za glasove tudi v črnomeljskem okraju: metliška županja Renata Brunskole (PS), igralka Violeta Tomič (Demokratična stranka dela), šahistka Darja Kapš (SD) in direktorica veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič (NSi).

Kje so predsedniki strank?

Strankarski prvaki, poleg že naštetih, bodo kandidirali: Borut Pahor (SD) v Novi Gorici, Janez Janša (SDS) v Grosuplju, Gregor Golobič (Zares) v Zagorju ob Savi, Radovan Žerjav (SLS) v Lendavi in Murski Soboti. Predsednik Demokratične stranke dela Franc Žnidaršič bo na listi v Trebnjem, kjer bo za Pozitivno Slovenijo nastopila rokometna trenerka Marta Bon, Karl Erjavec (Desus) pa se bo v Žalcu spopadel z nekdanjim poslancem Zaresa Alojzom Posedelom (PS).

Tekma mnogih športnikov

Peter Vilfan, Britta Bilač in Marta Bon niso edini nekdanji športniki na Jankovićevem seznamu. Na listi, ki so jo predstavili včeraj, najdemo še upokojene smučarko Špelo Pretnar, ki bo kandidirala v Radovljici, atletinjo Alenko Bikar (Vrhnika), odbojkarja Sama Miklavca (Nova Gorica) in kegljačico Marijo Kardinar (Ljutomer).

Od medijsko znanih osebnosti bodo za Pozitivno Slovenijo v Ljubljani glasove nabirali upokojeni novinar in urednik Mitja Meršol, nekdanja urednica in voditeljica na POP TV Tamara Vonta, nekdanji diplomat in županski kandidat LDS Jožef Kunič. Iz akademskih krogov prihaja dr. Milena Mileva Blažić, profesorica na pedagoški fakulteti. Med prestopniki od drugod je na listi tudi nekdanja poslanka SNS in Lipe Barbara Žgajner Tavš, ki se bo v Trbovljah soočila z nekdanjim strankarskim kolegom Bogdanom Barovičem.

Župani 
na volitve

Poleg ljubljanskega Zorana Jankovića gre na letošnje volitve še 17 županov: murskosoboški Anton Štihec na listi Gregorja Viranta, metliška Renata Brunskole in slovenjgraški Matjaž Zanoškar (oba na listi Pozitivne Slovenije), radeški Matjaž Han (SD), župan Polzele Ljubo Žnidar (SDS), dupleški Janez Ribič (SLS), litijski Franci Rokavec (SLS), ajdovski Marjan Poljšak (za Žnidaršičevo DSD), petkratni župan Cerkelj na Gorenjskem Janez Čebulj (SLS), prvi človek Železnikov Mihael Prevc (SLS) in krški župan Franci Bogovič (SLS). Zagotovo bo kandidiral tudi župan Mirne Peči Zvone Lah (SDS), dovolj podpisov pa je zbralo tudi župansko Gibanje za Slovenijo, in sicer s potencialno kandidatko Bernardko Krnc, županjo Šmarjeških Toplic.