Volitve 2011: med kandidati tokrat več žensk

 Kakšne kandidate ponujajo glavni tekmeci za vstop v državni zbor?

Objavljeno
09. november 2011 20.05
Posodobljeno
10. november 2011 08.00
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Ljubljana – Imena strank in kandidatov, ki se podajajo v boj za naklonjenost ljudstva, so bolj ali manj znana. V Delu pa objavljamo nekaj statistike o kandidatih za poslance, ki daje v grobem slutiti, kakšen bo prihodnji sklic državnega zbora.

Kaže, da bo v njem sedelo več poslank kot v sedanjem mandatu, ko je bilo v 90-članskem parlamentu le 14 poslank. Večina strank namreč za nekaj odstotkov presega zakonsko določeno žensko kvoto, ki znaša 35 odstotkov.

Obeta se tudi relativno visoka izobrazbena struktura. Le SNS na svoji listi ne ponuja nobenega doktorja znanosti, skupaj pa jih pri enajstih največjih strankah lahko naštejemo kar 70, ob njih 102 magistra znanosti. V zadnjem mandatu je v poslanskih klopeh sedelo pet doktorjev znanosti in sedem magistrov.

Ne kaže pa, da bi se opazno spremenila starostna struktura. Vsaj ne delež mladih. Leta 2010 je bil le en poslanec mlajši od trideset let – to je bil Dejan Levanič (SD). Število mlajših je tudi v tokratni kampanji relativno majhno. Izjema je stranka TRS, kjer je kar 27 kandidatov mlajših od 36 let. Enotne številke mlajših od 30 let nam ni uspelo pridobiti, saj imajo posamezne stranke podatke o kandidatih razvrščene po različnih starostnih lestvicah.