Volitve 2014: Suverena zmaga SMC, v DZ sedem strank (v živo)

V DZ še SDS, Desus, ZL, SD, NSi in Zaab. SLS pred parlamentarnim pragom. V DZ se niso uvrstili vsi trije podpredsedniki SDS.

Objavljeno
13. julij 2014 18.07
Posodobljeno
13. julij 2014 19.00
Združena levica volitve
Novinarji Dela
Novinarji Dela

Ljubljana - Zmagovalka parlamentarnih volitev je Stranka Mira Cerarja (SMC), ki je po preštetih 99,97 odstotka glasov (DVK) osvojila 34,6 odstotka glasov (36 poslanskih sedežev). Sledijo ji SDS z 20,7 odstotka (21 poslancev), Desus z 10,2 odstotka (10), ZL s 6,0 odstotka glasov (6), SD s 6,0 odstotka (6), NSi s 5,5 odstotka (5), Zaab s 4,3 odstotka glasov (4 poslanci).

Ostale stranke - SLS, DL, PS - niso prestopile parlamentarnega praga.

Trenutno, še neuradno sestavo novega sklica državnega zbora spremljajte v naši interaktivni grafiki.

Pahor čestital Cerarju; delovno srečanje v sredo

Predsednik republike Borut Pahor je v telefonskem pogovoru čestital predsedniku SMC Miru Cerarju, ki je najverjetnejši zmagovalec državnozborskih volitev. Pahor je prek Twitterja še sporočil, da sta se s Cerarjem dogovorila za delovno srečanje v sredo popoldan.

V DZ se najverjetneje niso uvrstili poslanci: Alenka Jeraj, Zvonko Černač, Andrej Vizjak, Jožef Jerovšek (SDS), Matevž Frangež in Jernej Pikalo (SD), Maša Kociper in Roman Jakič (Zaab).

 

23:01 Po začasnih podatkih DVK je bila volilna udeležba 50,99-odstotna. Na zadnjih parlamentarnih volitvah pred tremi leti je bila udeležba 65,6-odstotna.

 

 

V novem sklicu DZ po neuradnih podatkih 26 sedanjih poslancev in 32 žensk

Če bo obveljal rezultat, bodo poslanci:

Stranka Mira Cerarja (SMC): Andreja Potočnik, Branko Zorman, Irena Kotnik, Maruša Škopac, Vlasta Počkaj, Lilijana Kozlovič, Marko Ferluga, Tilen Božič, Simon Zajc, Tanja Cink, Simona Kustec Lipicer, Miro Cerar, Mitja Horvat, Kamal Izidor Shaker, Milan Brglez, Bojan Dobovšek, Dragan Matić, Ivan Škodnik, Danilo Anton Ranc, Janja Sluga, Margareta Guček Zakošek, Anita Koleša, Marjan Dolinšek, Irena Grošelj Košnik, Vojka Šergan, Igor Zorčič, Urška Ban, Branislav Rajić, Srečko Blažič, Jasna Murgel, Ksenija Korenjak Kramar, Ivan Prelog, Klavdija Markež, Vesna Vervega, Aleksander Kavčič, Franc Laj.

SDS: Žan Mahnič, Marko Pogačnik, Branko Grims, Eva Irgl, Danijel Krivec, Anže Logar, Andrej Šircelj, Janez Janša, Jože Tanko, Nada Brinovšek, Ljubo Žnidar, Jelka Godec, Tomaž Lisec, Zvonko Lah, Anja Bah Žibert, Bojan Podkrajšek, Vinko Gorenak, Suzana Lep Šimenko, Andrej Čuš, Marijan Pojbič, Franc Breznik.

Desus: Julijana Bizjak Mlakar, Tomaž Gantar, Primož Hainz, Marinka Levičar, Benedikt Kopmajer, Karl Erjavec, Ivan Hršak, Uroš Prikl, Marjana Kotnik Poropat, Franc Jurša

Združena levica: Miha Kordiš, Matej Tašner Vatovec, Violeta Tomić, Matjaž Hanžek, Luka Mesec, Franc Trček.

SD: Matjaž Nemec, Janko Veber, Andreja Katič, Matjaž Han, Bojana Muršič, Dejan Židan.

NSi: Matej Tonin, Jernej Vrtovec, Iva Dimic, Ljudmila Novak, Jožef Horvat.

Zaab: Alenka Bratušek, Mirjam Bon Klanjšček, Peter Vilfan, Jani Möderndorfer.

Poslanec italijanske narodne skupnosti: Roberto Battelli.

Poslanec madžarske narodne skupnosti: Laszlo Göncz.

21:45 Po začasnih podatkih DVK je bila volilna udeležba 50,87-odstotna. Na zadnjih parlamentarnih volitvah pred tremi leti je bila udeležba 65,6-odstotna.

21:09

Alenka Bratušek: »Za stranko, ki je nastala pred manj kot mesecem in pol dni, je to uspeh. Sploh, ker je predsednica te stranke nekdanja predsednica vlade, ki je morala sprejemati težke in za ljudi nepriljubljene ukrepe. Na potezi je sedaj Miro Cerar, ki bo povedal , kaj namerava v nadaljevanju z našo državo narediti. Nas zanima program, ki se ga bo nova koalicija namerila izvajati, in na podlagi tega se bomo odločili ali bomo del nje ali ne.«

20:55 Po preštetih 88,4 odstotka glasov (DVK)

Zmagovalka volitev je SMC z 34,8 odstotka glasov (36 poslanskih sedežev), sledijo ji SDS z 20,6 odstotka (21 poslancev), Desus z 10,2 odstotka (10), SD s 6,1 odstotka (6), ZL s 6,0 odstotka glasov (6), NSi s 5,4 odstotka (5), Zaab s 4,4 odstotka glasov (4 poslanci).

Ostale stranke niso prestopile parlamentarnega praga.

20:40

Damjan Mandelc (Solidarnost): Po zadnjih izidih kaže, da se v parlament ni uvrstil noben kandidat za poslanca iz stranke Solidarnost. Ostajamo pa parlamentarna stranka, takšna je bila naša zaveza s SD.

20:30 Po začasnih podatkih DVK je bila volilna udeležba 44,43-odstotna.

20:15 Po preštetih 46,2 odstotka glasov (DVK)

Zmagovalka volitev je SMC z 34,9 odstotka glasov (34 poslanskih sedežev), sledijo ji SDS z 20,6 odstotka (20 poslancev), Desus z 10,0 odstotka (10), SD s 6,6 odstotka (6), ZL s 5,7 odstotka glasov (5), NSi s 5,2 odstotka (5), Zaab s 4,4 odstotka glasov (4) in SLS 4,1 (4 poslanci).

Ostale stranke niso prestopile parlamentarnega praga.

20:02

Miro Cerar o novi koaliciji: Pogovarjali se bomo z vsemi. Vemo pa, da smo zadržani do stranke SDS zaradi njihovega nasprotovanja institucijam pravne države.

Naša obveza je, da v naslednjih dneh tehtno premislimo, kateri bodo ministri in kako se bomo o tem pogovarjali s potencialnimi koalicijskimi partnerji. Vsaka vlada, tudi prihodnja, se sestavlja praviloma na ta način, da si vodilna stranka želi zase tiste ključne, državotvorne resorje, verjetno ministrstvo za finance in še kakšnega.

Kaj je Cerar še povedal po znanih rezultatih vzporednih volitev preberite v Cerar: Ljudje si želijo spremembo, manj razdora in več politične urejenosti

19.45 Po preštetih skoraj 16 odstotkih glasov (DVK)

Zmagovalka volitev je SMC z 38,2 odstotka glasov (39 poslanskih sedežev), sledijo ji SDS z 20,6 odstotka (21 poslancev), Desus z 8,4 odstotka (8), SD s 7,3 odstotka (7), NSi s 5,3 odstotka (5), Zaab s 4,8 odstotka glasov (4) in ZL s 4,6 odstotka glasov (4 poslanci).

Ostale stranke niso prestopile parlamentarnega praga.

19:30 Prvi neuradni izidi

Po prvih preštetih glasovih Državne volilne komisije (DVK) stranka SMC vodi z 42 odstotka glasov. Drugouvrščena SDS z 19,9 odstoka glasov.

19:20 Po izidih vzporednih volitev je prepričljiva zmagovalka SMC z 36,9 odstoka glasov. Na drugem mestu je SDS z 19,9 odstoka glasov. V DZ so se uvrstile še Desus (9,7 odstotka), Zl (7,1 odstotka), SD (5,4), NSi (5,4), Zaab (4,7).

Do 19. ure je bila volilna udeležba 37,78-odstotna. Na zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2011 je bila 65,6-odstona.

 

 

19:05

Miro Cerar (SMC): Seveda smo zadovoljni s tem rezultatom. Se moram takoj zahvaliti volivkam in volivcem, da so šli na volišča in predvsem tistim, ki so volili za nas. Rezultat kaže, da so ljudje izbrali novo politiko, izbrali zavezo k neki višji politični kulturi in predvsem, da so zaupali naši stranki to, da smo sposobni to politično kulturo, ki bo drugačna, ki ne bo razdiralna in bo prinesla izhod iz kriz odpreti, vem, da je to za nas velika obveza.

Izjavo Cerarja preberite v prispevku Cerar: Ljudje si želijo spremembo, manj razdora in več politične urejenosti.

Zvonko Černač (SDS): Volitve niso bile poštene, zato ta rezultat ni bil legitimen, ker je bil izločen predsednik stranke Janez Janša. »Volitve, kjer so vodjo opozicije pred volitvami postavili v zapor smo bili doslej navajeni v Belorusiji, iranu in Ukrajini, reżimih, s katerimi slovenska politična tranzicija goji prijateljske odnose,« je dejal Černač.

Černač je napovedal, da v parlamentu ne bodo prevzeli funkcij predsednikov odborov, podpredsednika DZ itn.

Doživljate volitve kot poraz? V SDS na vprašanja odgovarjajo le z besedami, da volitve niso poštene. To je bil torej edini odziv SDS doslej.

Karl Erjavec (Desus): Zelo smo zadovoljni, zasedli smo tretje mesto, bronasto medaljo. Čestitam Združeni levici in zmagovalcu Cerarju.

Dejan Židan (SD): Kongres bomo imeli v roku šestih mesecev in takrat bo vse znano, kaj bo s stranko.

Franc Bogovič (SLS): Volitve so letos prepričali tisti, ki so zelo malo povedali, ali pa bodo izrečeno zelo težko izpolnili. Računamo na to, da se nam rezultat po vseh preštetih glasovih popravi. Bogovič napovedal odstop, če ne pridejo v DZ.

Luka Mesec (ZL) : Rezultat je izjemen. Z ZL smo pokazali da se z odločnostjo, trdim delom in brez zaledij da postaviti ob bok starejšim in organiziranim strankam.

Mesec o vstopu v koalicijo: »Že v kampanji pred volitvami smo zelo jasno izrazili, kakšne bi bila naše ključne reforme, ki jih zahtevamo. Na primer: omejitev plačnih razmerij med najvišjo in najnižjo plačo v državi na 1:5, odločen boj proti davčnim oazam, višja obdavčitev bogatih in razbremenitev revnih in tako naprej. Če bi se lahko pogovarjali o teh reformah kot o prioritenih reformah vlade, se seveda lahko pogovarjamo o sodelovanju v vladi«.

»ZL se je odločno postavila na stran dela, na stran študentov, delavcev, upokojencev in vseh tistih, ki moramo prodajati svoje delo, da lahko preživimo. Kot takšni imamo praktično v vseh točkaj diametralno nasproten program, kot obstoječe stranke. Zato se zavedamo, da bo v tej sestavi državnega zbor koalcijsko sodelovanje zelo težko. A te možnosti ne izključujemo, v kolikor bi ostale stranke spoznale, da interes kapitala ni interes, ki ga morata udejanjati vlada in Slovenija, in se bodo postavile na strane dela, potem se lahko pogovorajamo.«

Zoran Janković (PS): Janković je prevzel krivdo za slab rezultat stranke na današnjih volitvah. Kot pravi, je razočaran, a volivci imajo vedno prav. Čestital je predsedniku SMC Miru Cerarju in mu zaželel, da bi sestavil dobro vlado in popeljal državo iz krize.

Na vprašanje, ali bo glede na izide odstopil, je dejal, da bi bilo to najlažje, a tega ne bo storil tako hitro. »Ta poraz je zame katastrofa. Lahko tudi rečemo, da je bila to le triletna avantura. Vendar se bomo najprej usedli in se dogovorili, kako naprej,« je dejal.

19: 00 rezultati vzporednih volitev

Po rezultatih vzporednih volitev, ki jih je za televiziji Pop TV in Televizija Slovenija opravila Mediana, je zmagovalka predčasnih parlamentarnih volitev Stranka Mira Cerarja (SMC). Novinki so volivci namenili 36,9 odstotka glasov oziroma 38 poslanskih sedežev.

Druga najboljša je stranka Slovenska demokratska stranka (SDS), ki je prejela 19,2 odstotka glasov volivcev oziroma 19 mandatov.

Volivci so namenili več glasov podpore Desusu (9,7 odstotka) kot Socialnim demokratom (SD), ki so prejeli 5,8 odstoka volilnih glasov. V DZ bo sedelo deset poslancev Desusa in pet poslancev SD.

Kot četrta je bila izvoljena Združena levica (7,1 odstoka glasov). Po vzporednih volitvah so dobili sedem mandatov.

Preboj je uspel tudi Novi Sloveniji (5,4 odstotka glasov) oziroma pet poslanskih sedežev in Zavezništvu Alenke Bratušek (4,7 odstoka), ki so ji volivci namenili štiri poslanske sedeže.

Iz parlamenta so tako izpadle stranke Pozitivna Slovenija (PS), Državljanska lista (DL) in Slovenska ljudska stranka (SLS).

Volilna udeležba do 16. ure skoraj 36 odstotna

Do 16. ure je danes glasovalo skupaj 610.991 volivcev, kar pomeni, da je bila volilna udeležba do 16. ure 35,6 odstotna. Povsem dokončni podatki, kdo vse je izvoljen, bodo znani čez dober teden, ko bodo k rezultatu prišteta še glasovanja po pošti in na ambasadah. Za primerjavo: Leta 2011 je bila udeležba 48,5-odstotna.

Septembra novi mandatar?

Po konstituiranju državnega zbora (DZ) bodo stekli postopki za oblikovanje nove vlade. Predsednik države mora najpozneje v 30 dneh po ustanovni seji DZ in po posvetu s poslanskimi skupinami predlagati kandidata za predsednika vlade. Tega DZ voli tajno, z večino glasov vseh poslancev (46), o mandatarju pa mora odločati v sedmih dneh od vložitve predloga. Pričakovati, da bodo poslanci o mandatarju glasovali na začetku septembra. Ko je predsednik vlade izvoljen, mora najpozneje v 15 dneh DZ predlagati imenovanje ministrov. Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če je imenovanih več kot dve tretjini ministrov.