Za nadomestne volitve samo v mestih skoraj milijon evrov

Nadomestne županske volitve bodo teoretično v 17 občinah, saj se za poslance poteguje 15 županov in dve županji.

Objavljeno
14. november 2011 18.30
Posodobljeno
15. november 2011 06.00
Dejan Vodovnik, Ljubljana, Dopisniki Dela
Dejan Vodovnik, Ljubljana, Dopisniki Dela
Ljubljana – Med 1376 imeni za decembrske volitve v DZ je tudi 17 županov; 15 moških in dve ženski. V občinah, kjer bo županom uspel preboj v parlament, bodo morali najpozneje marca spet na volišča, na nadomestne volitve pa se že pripravlja vsaj trideset kandidatov. Po približnih ocenah bodo na volilnega upravičenca v povprečju stale 3,5 evra.

Nadomestne volitve veliko pozornost vzbujajo predvsem v mestnih občinah. Medtem ko so v Murski Soboti in Slovenj Gradcu štirje že potrdili kandidaturo, dva o njej še razmišljata, se v Ljubljani za zdaj omenjajo tri imena. Da se bodo pomerili na nadomestnih volitvah je potrdilo tudi osem kandidatov iz Destrnika, Dupleka, Krškega, Litije, Mirne Peči in Radeč, previdnejši pa so z napovedmi na Ajdovskem, v gorenjskih Cerkljah, Metliki, v Polzeli, Selnici ob Dravi, Šmarjeških Toplicah, Zavrču in Železnikih.

Če bodo Zoran Janković (Ljubljana), Anton Štihec (Murska Sobota) in Matjaž Zanoškar (Slovenj Gradec) izvoljeni v parlament, bodo morale občine za nadomestne volitve skupaj zagotoviti približno 900.000 evrov. Po preračunanih stroških zadnjih lokalnih volitev bi drugih 14 občin nadomestne volitve stale še približno 300.000: Litijo z 12.000 volilnimi upravičenci 38.000 evrov, Radeče s 3800 upravičenci 14.000 evrov. Strošku se bodo izognili le v najmanjši haloški občini Zavrču (1240 volivcev), kjer je Miran Vuk v svojem podjetniškem slogu napovedal, da bo stroške morebitnih nadomestnih županskih volitev plačal iz svojega žepa.

V mestnih občinah se že preštevajo

Če bo k Jankoviću prebegli slovenjgraški župan Matjaž Zanoškar sedel v poslansko klop, se bo boj na nadomestnih volitvah vnel med nekaterimi njegovimi tekmeci na predčasnih volitvah (Boris Raj, Bojan Mestek) in nekaterimi z lanskih županskih volitev (Jurij Šumečnik). NSi še išče »nadomestnega« kandidata, v Desusu pa se bodo odločali med tremi imeni, ki jih še nočejo razkriti, med njimi sta menda tudi Peter Pungartnik in podžupan Niko R. Kolar. Tudi LDS namerava ponuditi svojega kandidata, a to najverjetneje ne bosta niti Primož Cokan, kandididat na zadnjih županskih volitvah, niti mestni svetnik Aleksander Camlek.

Za županski stol Antona Štihca, murskosoboškega župana, ki kandidira na Listi Gregorja Viranta, se bosta na morebitnih nadomestnih volitvah pomerila Robert Celec in Dušan Bencik, tretje- in četrtouvrščeni z zadnjih županskih volitev.

V igri tudi dve ženski

V Metliki za mesto županje Renate Brunskole ni pretirane gneče. Vsi čakajo, ali bo izvoljena za poslanko, saj bo imela za konkurenco prvokategornika: upokojenega semiškega župana Janka Bukovca, enega od ustanoviteljev SKZ in SLS. Brunskoletova vidi naslednika v poklicnem podžupanu Darku Zevniku, ki se bo najverjetneje pomeril z vinogradnikom Slavkom Dragovanom.

Ženska je prevzela vajeti tudi v Gibanju za Slovenijo. Ker so se njegovi člani menda sprli, je po umiku kočevskega župna Vladimirja Prebiliča tik pred zdajci v igro vstopila Bernardka Krnc, županja Šmarjeških Toplic. Če ji uspe postati poslanka, pravijo njeni volivci, bo bitka za njen stol huda, Krnčeva pa pravega naslednika v občini ne vidi.

Matjaž Han, župan Radeč, ki gre na volitve, ker je »pač treba pomagati, ko je lastni stranki najtežje«, bo na morebitnih nadomestnih volitvah podprl Rafaelo Pinterič, podžupanjo in predsednico Zveze za napredek Radeč. Na župansko mesto v Polzeli, kjer je bil Ljubo Žnidar (SDS) izvoljen s stoodstotno podporo, bi si želel zdravnik Jože Korber iz Desusa. Za mesto Franca Pukšiča, ki je bil do lani edini županski kandidat oziroma župan Destrnika, se bo potegoval njegov (prav tako edini) dosedanji tekmec, nestrankarski Vladimir Vindiš. O podpori se že pogovarja s SDS. Pester boj napovedujejo v Dupleku, kjer se bo za zapuščino doslej edinega župana Janeza Ribiča borila najmanj dvojica, če ne četverica. V Krškem ima SLS ob morebitnem Bogovičevem odhodu v DZ v ognju vsaj tri železa proti »levemu« Silvu Krošlju, a jih ne razkrijejo.

Petkratni župan Cerkelj Franc Čebulj, ki bi bil rad poslanec še tretjič. O nasledstvu pravi, da »obstajata dva ali trije, ki so sposobni, a da se še ni odločil, kdo bo naslednik«. Tudi ajdovski Marjan Poljšak, ki gre v poslanski boj »za preživetje Slovenije in za dodano vrednost gospodarstva« ter proti »anglo-ameriški kapitalistični mreži«, morebitnega naslednika še nima. »Dostojnega namestnika« županu ne najdejo niti v Železnikih, kjer je Mihael Prevc doslej zmagoval z rekordno visoko podporo.

Zaradi gneče v lastnem okraju bo moralo nekaj župnov po glasove v sosednje. »Gostujoča« kandidata bosta, denimo, litijski Franci Rokavec, ki bo kandidiral v delu Domžal, v Lukovici in Moravčah, in mirnopeški Zvone Lah (v Trebnjem). Za Rokavca nekdanji županski kandidat Marko Doblekar pričakuje, da bo stroške plačal sam. Če bo Rokavec poslanec, se bo za župana Litije potegoval podžupan Sandi Gombač, generalni direktor direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih na ministrstvu za šolstvo Vinko Logaj pa te možnosti tudi ne izključuje. Pretendenta za Lahovo mesto sta podžupan Andrej Kastelic in Leopold Pungerčar, ki ga je Lah lani premagal za en glas.

Zapuščina: Stožice in zadolženost

Pomisleki o nadomestnih volitvah (tudi) v glavnem mestu so vse bolj utemeljeni. Zdajšnji župan Zoran Janković bo na »svoji« Listi Zorana Jankovića Pozitivna Slovenija namreč kandidiral za poslanski sedež, vse glasnejši pa so tudi glasovi o morebitnem mandatarstvu.

Zoran Janković sicer že peto leto županuje glavnemu mestu, lani, na lokalnih volitvah, pa je za zmago za drugi mandat zbral malo več kot 64.000 glasov. Ker je znano, da bo volilni okraj, v katerem se bo decembra potegoval za glasove volivcev Ljubljana, natančneje v Centru in na Rudniku, je pomislek, da meri na te (in še kakšne dodatne) glasove, več kot upravičen.

Zagotovo sta osrednji »zapuščini« Zorana Jankovića kot župana – če se bo seveda preselil na drugo stran Ljubljanice – športni center Stožice in precejšnja zadolženost. Ta s krediti, lizingi, blagovnimi krediti in poroštvi javnemu podjetju Vo-Ka po podatkih občine znaša 126 milijonov evrov. Podatka, koliko bi stale nadomestne volitve, v mestni upravi še nimajo, po nekaterih ocenah pa bi zanje morali odšteti od 140.000 do 160.000 evrov. O morebitnih kandidatih, ki bi nadomestili Jankovića, stranke molčijo in hudomušno dodajajo, da se morajo »najprej končati decembrske, potem bo treba počakati na koalicijsko diplomacijo in ustvarjanje koalicij, šele nato pridejo na vrsto morebitne nadomestne županske volitve.

Najglasneje pa je med morebitnimi Jankovićevimi nasledniki slišati za imeni tesnega Jankovićevega sodelavca, sicer pa tudi podžupana Janija Möderndorferja (Lista Zorana Jankovića) in kandidatko NSi Mojco Kucler Dolinar. Skoraj zagotovo pa se utegne v bitko za župansko verigo v prestolnici pognati tudi kakšen kandidat največje opozicijske stranke v mestnem svetu SDS.

Obstaja pa še ena možnost; in sicer, če bi bil Zoran Janković neuspešen pri morebitni sestavi vlade, bi (p)ostal le eden od 90 poslancev ali nemara odstopil, za kar bi moralo miniti najmanj pol leta, bi lahko še enkrat kandidiral za župana.