Zares, LDS in SNS v dopisu TVS: Gre za diskriminacijo strank

Na TVS med tem zaradi zavrnitve kandidatur nekaterih list razmišljajo o drugačnem načinu priprave predvolilnih soočenj.

Objavljeno
16. november 2011 15.29
Posodobljeno
16. november 2011 15.47
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Nekatere stranke so izrazile nasprotovanje napovedanemu načinu razporeditve kandidatov v zadnjih dveh soočenjih na Televiziji Slovenija (TVS), ki bi temeljijo na rezultatih javnomnenjskih anket, poroča STA

V Zares in LDS so danes na Radiotelevizijo Slovenija naslovili dopis, v katerem so izrazili nasprotovanje napovedanemu načinu priprave zadnjih dveh predvolilnih soočenj, ki ju na Televiziji Slovenija pripravljajo 1. in 2. decembra. V prvem soočenju naj bi se po prvotnih napovedih televizije soočili predstavniki kandidatnih list, ki po javnomnenjskih raziskavah ne presegajo parlamentarnega praga, v drugem pa predstavniki list, ki bi se po raziskavah uvrstile v parlament.

Kot so zapisali v dopisu, po mnenju Zares, LDS in SNS to predstavlja diskriminacijo tako parlamentarnih kot tudi neparlamentarnih strank in list. Po njihovih navedbah ti dve soočenju tudi nista v skladu z načeli zakona o Radioteleviziji Slovenija ter zakona o volilni in referendumski kampanji. Vodstvo RTV Slovenija tako med drugim sprašujejo, kako bodo zagotovili enakopravnost strank in list na omenjenih soočenjih.

Nasprotovanje takšnemu načinu razporeditve predstavnikov kandidatnih list so prejšnji teden izrazili tudi v NSi in napovedali tožbo na upravno sodišče, če vodstvo RTV Slovenija načina izbire ne bo spremenilo.

Kot je za STA dejala odgovorna urednica informativnega programa Televizije Slovenija Ksenija Horvat Petrovčič, razume, da se vse stranke borijo za svoj medijski prostor. Tudi do tožbe ima po njenem mnenju vsak pravico, a meni, da je v tem primeru vlagatelji na bi dobili.

Sicer pa je bil napovedan način razporeditve kandidatov na zadnjih dveh predvolilnih soočenjih le osnutek, pojasnjuje Horvat Petrovčičeva. Dokler niso kandidatne liste potrjene, dokončnega načrta namreč po njenih besedah ne morejo oblikovati.

Število strank oziroma list, ki bodo kandidirale v vseh volilnih enotah, se je namreč v zadnjih dneh zmanjšalo. Volilne komisije nekaterih volilnih enot so namreč zavrnile kandidature nekaterih list, kar so pozneje potrdila tudi pristojna sodišča. Tako bo imelo kandidate v vseh volilnih enotah osem parlamentarnih strank in še pet zunajparlamentarnih strank oziroma list.

Zato po besedah Horvat Petrovčičeve razmišljajo o drugačnem načinu priprave zadnjih dveh soočenj, absolutno pa vedno, kot je poudarila, na prvo mesto postavljajo zakonitost postopkov in interes gledalcev.