Zavrnjeni stranki napovedali ustavni pritožbi

Proceduralne ovire jezijo majhne stranke: V Zelenih Slovenije in Stari pravdi se ne morejo sprijazniti z zavrnitvijo list.

Objavljeno
17. november 2011 19.38
Posodobljeno
17. november 2011 19.49
Anže Božič, notranja politika, Danilo Utenkar, Slovenska Bistrica
Anže Božič, notranja politika, Danilo Utenkar, Slovenska Bistrica

Ljubljana - Državna volilna komisija in vrhovno sodišče sta zaradi ženskih kvot v volilni enoti Ljubljana Center zavrnila kandidatni listi stranke TRS in Zelenih Slovenije. Prvi so imeli na svoji listi premalo predstavnic nežnejšega spola, drugi pa preveč.

Zakon o volitvah v državni zbor kljub prvotnemu namenu, da v politiko vključi čim več žensk, določa, da 35-odstotna kvota v posamezni volilni enoti velja za oba spola. »Na kandidatni listi noben spol ne sme biti zastopan z manj kakor 35 odstotki od skupnega dejanskega števila kandidatk in kandidatov na listi,« je jasen zakon. Dopušča pa možnost, da je na listi, če so na njej le trije kandidati, najmanj en predstavnik vsakega od spolov.

To pomeni, da v takšnih primerih dopušča že 33-odstotno spolno kvoto. In prav takšno je dosegla enajstčlanska ljubljanska lista Zelenih, na kateri je bilo sicer šest različnih imen – vsa razen enega so se namreč podvajala.

»Po naših informacijah je zelo verjetno, da bi v kar nekaj volilnih enotah po Sloveniji našo listo v takšni zasedbi sprejeli,« pa vztraja predsednik Zelenih Slovenije Vlado Čuš. Ker so v stranki prepričani, da se jim godi krivica, bodo zato v vseh volilnih enotah najprej preverili prakso, ob tem pa pripravljajo tudi ustavno pritožbo. »Zavedamo se, da bo razsodba najverjetneje šele po volitvah, zato nas lahko rešijo le volivci drugod po državi,« je še povedal Čuš.

TRS ne meče puške v koruzo

Nasprotno se je zgodilo stranki TRS. Kljub temu da so svoj program prav zaradi poudarjanja spolne enakopravnosti zapisali v ženski slovnični obliki, so državni volilni komisiji pomotoma posredovali seznam, na katerem je bilo premalo žensk.

Predsednik stranke Matjaž Hanžek se je danes vsem potencialnim volivcem in izpadlim kandidatom za »tehnično napako« opravičil. »To je za nas hud udarec, a sem prepričan, da se nam bo vseeno uspelo prebiti v državni zbor.

TRS vključuje vrsto ljudi, ki so tako ali drugače hendikepirani. Pokazali bomo, da je tudi s tem mogoče živeti in preživeti,« je dejal nekdanji varuh človekovih pravic. V stranki so namreč prepričani, da Ljubljana glede na njihov volilni program pomeni zaledje in ne ospredje volilne baze.

Kot v svinčenih časih

»Dogajanje okoli predčasnih volitev je v posmeh demokraciji in slovenskemu narodu,« je dejal Ludvik Poljanec, predsednik stranke Stara pravda – Stranka prava, potem ko je tudi vrhovno sodišče potrdilo zavrnitev njenih kandidatnih list v vseh volilnih enotah.

Poljanec je najavil, da bo stranka do konca tedna vložila pritožbo na ustavno sodišče, saj so prepričani, da so bile njihove vloge popolne in zakonito vložene. Po Poljančevi trditvi so jih zavrnili zaradi 26 domnevno spornih podpisov in javne izbire kandidatov. Zavrnitve pa ocenjuje kot škandalozne in primerljive s časi nacizma, fašizma in komunizma.