Zeleni Slovenije pripravljajo ustavno pritožbo

Predsednik stranke meni, da je šlo pri zavrnitvi liste stranke za grob poseg v pasivno volilno pravico.

Objavljeno
17. november 2011 14.20
Posodobljeno
17. november 2011 14.39
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Stranka Zeleni Slovenije je začela pripravljati ustavno pritožbo za razveljavitev odločbe volilne komisije in sodbe vrhovnega sodišča, s katero je bila kandidatna lista stranke v tretji volilni enoti v celoti izločena. Stranka je imela na listi preveč kandidatk, po mnenju predsednika Vlada Čuša pa se jim je z izločitvijo zgodila huda krivica, poroča STA.

Kot je Čuš povedal v izjavi za medije, je zakon o volitvah v državni zbor, ki določa, da na listi ne sme biti manj kot 35 odstotkov kandidatov katerega koli spola (razen v primeru le treh kandidatov), nepraktičen in neživljenjski. »Zakon pa jasno dovoljuje izjemo. Če so trije kandidati, mora biti eden nasprotnega spola. Mi imamo identično situacijo, imamo dvakrat po tri kandidate,« je dejal in dodal: »Pri šestih dobimo identično situacijo, ki jo 43. člen zakona dovoljuje.«

Stranka bo sedaj zahtevala informacije o tem, kako volilne komisije v vseh volilnih enotah skozi prakso sprejemajo odločitve v takšnih primerih. »Po naših informacijah je zelo verjetno, da bi kar v nekaj volilnih enotah našo kandidatno listo v takšni obliki in zasedbi, kot je bila v tretji volilni enoti, sprejeli,« je pojasnil Čuš.

Zato verjame, da bodo z ustavno pritožbo uspešni in da bodo dosegli spremembe sodbe volilne komisije. Ali se bo to zgodilo še pred volitvami, pa Čuš ne ve.