Zver drugi predsedniški kandidat

Neuradno je v državni volilni komisiji slišati, da bodo na volilnih lističih letos najbrž le tri ali morda štiri imena.

Objavljeno
09. oktober 2012 22.59
MILAN ZVER V MARIBORU
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – Kandidaturo za predsednika republike bo danes državni volilni komisiji predal Milan Zver. Evropskega poslanca SDS in nekdanjega ministra predlaga 30 poslancev državnega zbora iz SDS in NSi. Za potrditev kandidature bi zadoščali trije podpisi.

Zver bo tako drugi uradni kandidat za predsednika. Prvi je kandidaturo že konec avgusta vložil predsednik republike Danilo Türk. Pred tem je v dveh tednih na upravnih enotah njegovo kandidaturo podprlo 13.090 volivcev. Zadoščalo bi 5000 podpisov, če bi ga podprla stranka, pa 3000.

Pričakovati je, da bo do konca tedna kandidaturo vložil še nekdanji premier in dolgoletni predsednik SD Borut Pahor.

Neuradno je v državni volilni komisiji (DVK) slišati, da bodo na volilnih lističih letos najbrž le tri ali morda štiri imena, če bo še komu od tistih, ki javno napovedujejo kandidaturo, uspelo zbrati dovolj podpisov.

Prvi volivci lahko že volijo

Prvi volivci v teh dneh že lahko glasujejo. Državljani s stalnim bivališčem na drugih celinah, denimo v Kanadi, so po pošti že prejeli volilna gradiva z uradnimi praznimi glasovnicami, ki jih lahko takoj izpolnijo in odpošljejo.

Le pravo ime in priimek kandidata morajo vpisati, kar je v tem trenutku še problem, saj ni čisto gotovo, kdo bo kandidiral. Uradni spisek kandidatov bo javno objavljen čez dobra dva tedna.

Brez velikega tveganja lahko volivci v tujini že glasujejo za Türka, Zvera ali Pahorja. Pri vseh ostalih kandidatih, ki javno napovedujejo, da bi radi kandidirali, pa še ni gotovo, ali glas po pošti ne bo šel v prazno.

V oddaljenih državah so volivci z eno poštno pošiljko, ker je to ceneje, dobili glasovnice tudi za morebitni drugi krog volitev. Teh načeloma do 11. novembra ne smejo izpolniti in poslati v domovino, saj ne vemo, ali drugi krog bo in med kom.

Prvi pomemben rok

Volivci, stalno prijavljeni v Sloveniji, ki bodo v času volitev na tujem in želijo glasovati po pošti ali na ambasadi, lahko le še danes ali jutri pri državni volilni komisiji napovedo glasovanje. Če tega ne storijo, bodo lahko volili le, če se novembra vrnejo v domovino.

To pravilo ne velja za volivce, ki imajo stalno bivališče na tujem. Ti imajo na ambasadah, kjer živijo, pravico glasovati na enak način kot volivci v domovini: zadošča, da pridejo na volišče in s seboj prinesejo identifikacijski dokument. Primera, da bi kak zdomec na volitvah poskusil glasovati dvakrat, torej po pošti in na ambasadi, po preverjanjih, ki jih opravlja državna volilna komisija, še ni bilo.