Zver vložil kandidaturo za predsednika države

Zvera predlagalo 30 poslanecv državnega zbora. Zadostovali bi trije.

Objavljeno
10. oktober 2012 13.11
MILAN ZVER
An. B., Pi. K., P. J., notranja politika
An. B., Pi. K., P. J., notranja politika

Ljubljana - Kandidaturo za predsednika republike je danes državni volilni komisiji predal Milan Zver. Evropskega poslanca SDS in nekdanjega ministra predlaga 30 poslancev državnega zbora iz SDS in NSi, med njimi tudi Barbara Brezigar, France Cukjati, Joze Tanko, Matej Tonin, Jozef Jerovsek in Alenka Jeraj. Za potrditev kandidature bi zadoščali trije podpisi. K vložitvi kandidature so ga pospremili tudi člani Slovenske demokratske mladine (SDM) v majicah z napisom "Sem za Zvera".

V izjavi za medije je Zver dejal, da je počaščen, da ga je podprla tretjina državnega zbora in povabil vse državljane, da se mu pridružijo v zaključku predsedniške tekme na Martinovo nedeljo. Zver glede uvrstitve v drugi krog ostaja optimističen saj, kot pravi, je njegova primerjalna prednost pred Borutom Pahorjem in Danilom Türkom njegov jasen koncept in program, ki ga onedva nimata.

Kot je dejal, bi si želel, da se vsi kandidati opredelijo do ključnega problema - kako Slovenijo potegniti iz gospodarske krize. To pomeni razpravo o podobnih temah, ki jih naslavlja tudi strankarska politika. Pa tudi o dolgoročnejših problemih, kot je sprememba ustave in zagotovitev stabilnega in trajnega razvoja Slovenije.

»Pričakujem intenzivno kampanjo, glede na to, da je bila intenzivna že predkampanja, da smo obiskali dobršen del države in spoznali, da Slovenija ni majhna in je zelo raznolika. Toda za konec je ostalo še dovolj energije, da prepričamo ostali del volilnega telesa in dobimo odličen rezultat v prvem krogu,« je dejal Zver. 

Žanr kampanje bo sedaj po njegovih besedah nekoliko drugačen. »Ne bo več košnje, ne bo več toliko terenskega dela, temveč bomo bolj kot doslej poskušali preko medijev priti v stik z volilnim telesom,« je pojasnil Zver.

Zver bo tako drugi uradni kandidat za predsednika. Prvi je kandidaturo že konec avgusta vložil predsednik republike Danilo Türk. Pred tem je v dveh tednih na upravnih enotah njegovo kandidaturo podprlo 13.090 volivcev. Zadoščalo bi 5000 podpisov, če bi ga podprla stranka, pa 3000.