Anketa Dela: Virant vodi, Janša drugi

Na volitvah dobro kaže tudi SMS, ki je v anketi dobila 3,4 odstotka glasov.

Objavljeno
12. november 2011 08.19
Posodobljeno
12. november 2011 08.33
Mo. S.
Mo. S.
LJUBLJANA – Zadnja anketa Dela, ki so jo opravili v tem tednu, kaže, da ima na decembrskih parlamentarnih volitvah največ možnosti Lista Gregorja Viranta, za katero bi glasovalo 18,8 odstotka vprašanih.

Dobro kaže tudi SDS Janeza Janše (17,7 odstotka) in Listi Zorana Jankovića – Pozitivna Slovenija, ki bi jo volilo 15,2 odstotka vprašanih.

Zares na repu z 0,2 odstotka

Na četrtem mestu je SD Boruta Pahorja s 5,4 odstotka glasov, ne peto mesto pa se je povzpela Stranka mladih Slovenije – Zeleni Slovenije, ki jo vodi Darko Kranjc (3,4 odstotka). Sledi DeSUS Karla Erjavca (2,9 odstotka). Po 2,1 odstotka sta dobili Nova Slovenija in Stranka za trajnostni razvoj – TRS. Jelinčičeva SNS je dobila 1,7 odstotka, LDS 1,5, SLS pa 1,2 odstotka glasov. Zares (0,2 odstotka) in Gibanje za Slovenijo (0,1) sta se znašla na repu tokratne lestvice.

Še vedno več kot 20 odstotkov vprašanih ni vedelo, koga bi volilo.

V parlament še SD, SMS in DeSUS?

Zanesljiv vstop v parlament se obeta še stranki SD. Kar osem strank je namreč dobilo manj kot tri odstotke glasov, zagotovo pa je tokratno presenečenje Krajnčeva stranka, ki je prehitela DeSUS.

Po izračunu, ki ga je opravilo Delo Stik, bi se v parlament uvrstilo šest strank: Lista Gregorja Viranta – 26 odstotkov, SDS – 24 odstotkov, Pozitivna Slovenija – 21 odstotkov, SD – 8 odstotkov, SMS in DeSUS – po 4 odstotke. Preostale stranke so dobile manj kot štiri odstotke, kolikor znaša parlamentarni prag.

Ta izračun kaže, kakšen bi utegnil biti izid volitev, kjer štejejo samo tisti, ki pridejo na volitve in oddajo svoj glas.