Bilačeva: »Ne spoznam se na stvari«

Ženske kandidatke z letošnjih političnih list so soočile poglede na dejstvo, da je v politiki malo žensk.

Objavljeno
13. november 2011 18.00
Posodobljeno
13. november 2011 18.00
P. J.
P. J.

LJUBLJANA – V TV Klubu na POP TV so predstavnice posameznih list, ki sodelujejo na letošnjih parlamentarnih volitvah, soočile mnenje, zakaj je v politiki tako malo žensk. O tem, ali je politika res moška panoga, so govorile Eva Irgl (SDS), Vida Čadonič Špelič (NSi), Britta Bilač (Lista Zorana Jankovića) in Manca Košir(TRS).

Zakaj ni več žensk v politiki?

Čadonič Špeličeva ocenjuje, da ženske tudi volijo ženske, težava pa je v tem, da si ženske ne upajo kandidirati. Koširjeva vidi ženske kvote kot prvi korak do tega, da se ljudje začnejo zavedati, da imajo ženske in moški enako pameti. Treba je začeti presegati mnenje, da so samo moški sposobni voditi javne posle, pravi.

Irglova je prepričana, da ne drži teza, da ženske ne volijo žensk. Dejala je, da ni nemogoče, da je ženska izvoljena. Ženske je treba postaviti tudi v okraje, kjer imajo več možnosti, da bodo izvoljenje. Pri tem je treba upoštevati sposobnost in kompetence kandidatke, opozarja poslanka SDS.

Ženski pogovor

Ključen razlog za kandidiranje Billačeve na listi ljubljanskega župana Jankovića je, da se ne počuti dobro ob ljudeh, ki delajo eno stvar, obljubljajo pa drugo. »SDS ves čas minira vero drugih.« Irglova pravi, da je SDS stranka z močno tradicijo in vrednotami. Pripravili so program s konkretnimi rešitvami, ki so ga pripravljali kar tri leta. Pri njegovem ustvarjanju pa so sodelovale tako ženske kot moški.

Koširjeva je dejala, da SDS ponavlja eno in isto kot kaseta in da je Irglova edina, ki je prišla na soočenje s programom in s predstavnico za stike z javnostjo. »Preostale smo prišle na prijazen ženski pogovor,« je dejala.

Glede lobijev, ki delujejo v slovenski politiki, je Bilačeva dejala, da ljudje, ki so pošteni, ne gredo v politiko.

O voditeljih

»Janez Janša je močna osebnost z zgodovino. Za sabo nima lobijev in zato lahko sprejema politično svobodne odločitve,« je o predsedniku svoje stranke dejala Irglova.

Jankovićeva kandidatka je dejala, da se na stvari še ne spozna, zato drugih ne bo komentirala. Jankovića pa podpira zato, ker je zgradil stadion, ki bi ga morali imeti že pred petnajstimi leti. Irglova se je strinjala, da bi moral biti stadion že zdavnaj narejen. In dodala, da ne podpira projektov, ki so narejeni za vsako ceno.

Je prišel čas za ženske?

Irglova je dejala, da se ji zdi, da je prišel čas tudi za ženske, zato meni, da bo v tem mandatu več žensk v parlamentu in politiki. Bilačeva pa je drzno predlagala, da bi enkrat za spremembo v parlamentu sedele le ženske. »Dvajset let so nas vodili moški, zdaj pa bi lahko prišlo do spremembe,« je dejala.

Čadonič Špeličeva pa vseeno meni, da imamo v slovenski politiki sposobne in pametne moške, s katerimi se že veseli sodelovanja.