Frangež: Imam težave, a ostajam; Juri: Želim na listo SD

Špekulacije naj bi bile posledica dejstva, da kandidatna lista v SD še ni sestavljena.

Objavljeno
02. november 2011 14.12
Posodobljeno
02. november 2011 16.00
K. K.
K. K.

MARIBOR, KOPER – »Imam težave. A zame je stranka stvar prepričanja in ne koristi. Ostajam v SD ne glede na svoj položaj v njej,« je Matevž Frangež, mariborski poslanec SD, zanikal govorice, da razmišlja o prestopu na Listo Zorana Jankovića. Potem ko je SD med prazniki zapustila poslanka Melita Župevc, so se namreč razširile govorice, da iz takih in drugačnih težav stranko Boruta Pahorja zapuščajo tudi drugi mladi poslanci.

Generacijska bitka v Mariboru

Frangeževe mariborske težave, ki jih je priznal, so sicer povezane z generacijskimi konflikti znotraj lokalnega odbora, ki ga že dalj časa zaznamujejo nesoglasja med Frangeževo mlajšo generacijo na eni strani in krogom starejših članov, ki ga tvorijo Majda Potrata, Bojan Horvat in Tone Gačnik.

V SD se namreč kar kopičijo vprašanja, kdo bo na listi in kdo ne. Mlajša generacija vidi problem v starejši, ki volivcev ne pritegne več v veliki meri, kar kaže tudi Horvatov katastrofalni poraz na lanskih lokalnih volitvah, ko je kot županski kandidat zbral manj glasov od stranke. Pred časom se je v parlamentu ugibalo, da Frangež sploh več ne namerava kandidirati. A danes nam je na vprašanje, ali bo kandidiral na listi SD, odgovoril: »Če bo stranka ocenila, da ji koristim, da. A je to še odprto.«

Juri ostaja dvoumen

Težave, ali se mu bo uspelo vpisati na listo SD, naj bi imel tudi Luka Juri, za katerega se ugiba, da bo šel po poti poslanske kolegice Župevčeve, torej na Listo Zorana Jankovića. Juri nam je danes dejal, da si želi na listo SD. A vseeno ni zanikal možnosti, da bi kandidiral pri Jankoviću. Juri namreč mesta na listi SD še nima zagotovljenega, v stranki pa naj bi mu zamerili pogosto soliranje pri pomembnih temah, kot je bila, denimo, podpora poroštvu TEŠ 6, kjer sta s Frangežem glasovala proti, torej proti sklepu stranke.

Kandidatne liste morajo biti končane 9. novembra, zato je časa za prehode še zelo malo, nas je danes opozoril eden od starejših poslancev SD.