Golobič: NLB prodati, DDV dvigniti na 22 odstotkov

Zares predlaga, naj najbolje plačani v podjetju zasluži največ 10-krat toliko kot najslabše plačani.

Objavljeno
04. november 2011 12.31
Posodobljeno
04. november 2011 12.45
A. L./STA
A. L./STA

LJUBLJANA – Pri virih za investicijski zagon Zares predlaga dvig zgornje stopnje DDV za dve odstotni točki, je ob predstavitvi programskih izhodišč izpostavil predsednik stranke Gregor Golobič. V programu je poleg investicijskega zagona izpostavil še vzpostavitev novih delovnih mest in ustavitev povečevanja neenakosti med prebivalci.

Država mora imeti tudi vlogo investitorja

Država mora imeti v kriznem času aktivno vlogo pri oživljanju gospodarske aktivnosti, je na predstavitvi volilnega programa pred predčasnimi državnozborskimi volitvami poudaril Golobič in dodal, da mora imeti država tudi vlogo investitorja, ki vlaga v okolje, da se gospodarska aktivnost izvije iz krča.

Državni delež v NLB prodati, z denarjem dokapitalizirati SID banko

Med viri za vzpostavitev investicijskega zagona je Golobič izpostavil dvig zgornje stopnje DDV za dve odstotni točki, prodajo državnega deleža v NLB, kjer bi kupnino iz prodaje namenili dokapitalizaciji SID banke in za njeno preoblikovanje v razvojno banko, ki bi podpirala vlaganja v infrastrukturo in realno gospodarstvo.

Stanovanjska kreditna shema za mlade

Golobič je med viri za investicijski zagon omenil tudi uzakonitev stanovanjske kreditne sheme za mlade na podlagi državnih obveznic in sredstva EU iz novega večletnega proračuna (2013–2020), kjer bo Sloveniji v tem obdobju po prvih predlogih na razpolago 2,5 milijarde evrov.

Ne nižanju davkov, ja uvajanju novega dohodninskega razreda

V Zares tudi zavračajo poenostavljene in protislovne ideje kampanje, da pot okrevanja vodi le prek znižanja davkov. »Ne vidimo pravih razlogov za nižanje davkov. Pomembna prioriteta je nižanje obremenitev dela, to pa je nujno povezano z uvedbo novega dohodninskega razreda,« je poudaril Golobič.

Kako so novih delovnih mest

V predstavitvi programa je nekdanja gospodarska ministrica Darja Radić izpostavila ukrepe za vzpostavitev novih delovnih mest. Ob tem je poudarila, da je treba letno v razvoj zelenih tehnologij in zelenih projektov investirati odstotek bruto domačega proizvoda, z zeleno davčno reformo pa prenesti del davčnega bremena iz obdavčitve dela na obdavčitev onesnaževanja, porabe energije, naravnih virov in surovin.

Razmerje med najvišjo in najnižjo plači 10 : 1

Zares predlaga tudi omejitev razlike med najvišjo in najnižjo plačo v podjetjih na 10 : 1. Predlagajo tudi dohodninsko razbremenitev srednjega razreda in višjo obdavčitev najbogatejših. Zagotoviti želijo, da so prispevki obvezna kategorija pri izplačevanju plač, izpostavljajo pa tudi uvedbo davka na finančne transakcije.