Golobič po pomoč k Türku

Predsednik naj oblikuje skupino, ki bo v predvolilnem času poglobljeno pripravila različne scenarije.

Objavljeno
10. november 2011 15.41
Posodobljeno
10. november 2011 16.15
Li. K.
Li. K.

LJUBLJANA – »Strahovi glede prihodnosti Evropske unije (EU), evra in tudi Slovenije so problem, ki vse očitneje presega kapaciteto in pripravljenost tako evropske kot slovenske politike, da ukrepa celovito, pravočasno in učinkovito,« piše Gregor Golobič, predsednik stranke Zares predsedniku države Danilu Türku.

Intervencijski zakon sprožil zavest o skupni odgovornosti

Sprejem modificiranega intervencijskega zakona, ki daleč presega neposredne javnofinančne učinke, je dokaz, da je vendarle začela prevladovati zavest o skupni odgovornosti za prihodnost naše skupnosti in vsakega izmed nas, je prepričan. Sprejem tega zakona bi poleg tega odprl nujno potreben čas za realen in temeljit razmislek o tem, kako naj gre Slovenija naprej.

Skupina za razmislek naj pripravi alternative

V predvolilnem času, ko se politične stranke ukvarjajo predvsem s kampanjo, Golobič v pismu predlaga Türku oblikovanje posebne ekspertne skupine za razmislek, ki bo v tem ključnem vmesnem času urgentno, a poglobljeno in odgovorno pripravila različne scenarije oziroma alternative. Pri tem je očitno, še piše Golobič, da dozdajšnji recepti, ki so usmerjeni zgolj na sanacijo finančnih sistemov in temeljijo izključno na krčenju oziroma rezanju vseh javnih izdatkov, ne ne vodijo nikamor – nasprotno, razmere še poslabšujejo. Po Golobičevih besedah potrebujemo razmislek, ki bo upošteval naše (tokrat pa res) nacionalne interese.

Dokument bo opora kateri koli vladi

Predsednika poziva, naj pretehta predlog, saj to narekujejo ne le vse bolj zaskrbljive razmere, ampak tudi krepitev odgovornosti in zavedanja o dolgoročnih posledicah odločitev, ki jih ne smemo odlagati, ter usodnosti časa, v katerem živimo. »Zato sem prepričan, da bo takšen dokument več kot dobrodošla opora kateri koli vladi, vsem socialnim partnerjem, pa tudi najširši javnosti,« je še zapisal Golobič.