Golobič se odpoveduje denarju podjetij

»Očitno ni važno kaj, samo da se dela, pa čeprav nepremišljeno – in torej škodljivo.«

Objavljeno
17. november 2011 12.34
Posodobljeno
17. november 2011 13.18
P. J.
P. J.
LJUBLJANA – S svojim delovanjem smo dokazali, da obstajajo stranke, ki so imune proti lobijem in se z njimi 'brezrezervno' borijo, je v klepetalnici MMC zapisal predsednik stranke Zares Gregor Golobič.

Računajo na aktivno vlogo

Kljub temu da Zaresu ankete in javnomnenjske raziskave kažejo, da se v parlament ne bo prebil, v stranki računajo na aktivno vlogo tudi v novem parlamentu. Prepričan je, »da bo tudi v naslednjem mandatu zelo pomembna korektivna vloga manjših strank, saj velike prepogosto igrajo na všečnost in kratkoročne učinke«. Komentiral je tudi izjavo Stanovnika, da ni čas za filozofa, ampak za kriznega menedžerja in dejal, »da očitno ni važno kaj, samo da se dela, pa čeprav nepremišljeno – in torej škodljivo«.

Jama brez dna

V programu predvidevajo tudi prodajo državnih bank, »saj gre očitno za jame brez dna«, pri čemer bi moral kupec po njihovem mnenju pogodbeno zagotoviti ohranitev sedeža banke v Sloveniji. Nekdanji minister za visokošolstvo je dejal, da je eno izmed ključnih vprašanj, kako zagotoviti kakovostno in dostopno znanje. Z izdajo državnih obveznic za reševanje stanovanjskih problemov bi prepričal mlade, da ostanejo v Sloveniji in ne bežijo v tujino. Ovir v trajnem mandatu za sodnike ne vidi, prej naj bi bil to pogoj za pravno državo.

Rezultati ne bodo vidni čez noč

V času Drnovška države po njegovem mnenju niso vodili lobiji, »so pa obstajali in bili zelo nezadovoljni«. Pravi, da so se lobiji razrasli pozneje in da »so na mnogih področjih ugrabili državo«. Na tem področju se Zares zavzema, da bi se prepovedalo financiranje strank od podjetij. Pokojninska reforma ne bi bila rešitev za dvig pokojnin, potreben je zdrav razvoj, kar pa ni uresničljivo preko noči, je dejal.

»Začeli smo vlagati več v razvoj, treba pa bo vztrajati in medtem s pametno politiko solidarnosti preprečiti, da se položaj najšibkejših ne bo še poslabšal. Zato smo proti splošni floskuli, da morajo vsi zategniti pas – nekateri ga več ne morejo,« še pravi Golobič.