Janković bo kandidiral na domačem terenu

Uvrščen je bil med najbogatejše slovence, za kampanjo pa bo prispeval tudi sam.

Objavljeno
07. november 2011 21.39
Posodobljeno
07. november 2011 21.51
P. J.
P. J.

LJUBLJANA – Kljub temu da še ni razkril svojih kandidatov z liste, je Zoran Janković o svojem programu spregovoril v Odmevih. Sodelovanje v koaliciji pa bo, če zmaga na volitvah, ponudil vsem razen Janezu Janši.

Kandidiral bo na domačih tleh

Pred nekaj dnevi je Janković razkril, da bo kandidiral na listi. V oddaji pa je povedal, da bo kandidiral v središču Ljubljane in na Rudniku. V svojem programu napoveduje nove zaposlitve in razvoj. Ključen problem pa je po njegovem razkorak med prihodki in odhodki. Zvišanje davkov podpira, meni pa tudi, da bo za to potrebno več časa.

Revija Manager ga je uvrstila med najbogatejše Slovence, sam pa pravi, da se mu zdi to čudno, saj ga v vrh uvrščajo skupaj s premoženjem njegovih sinov, Damjana in Jureta Jankovića. Za svojo volilno kampanjo bo prispeval tudi sam, sredstva pa bodo dobili še iz donacij.

Neplačevanje se mu zdi nedopustno

Janković ob svoji kandidaturi napoveduje tudi velike infrastrukturne projekte. Na vprašanje, od kod kapital za infrastrukturne projekte, pa pravi, da za to ne bo potrebno dodatno zadolževanje. Proračun bo po njegovem bolj poln, saj bomo delovala podjetja, ki bodo plačevala svoje zaposlene. Neplačevanje prispevkov delodajalcev pa se mu zdi nedopustno.

Izrazil je tudi podpro interventnemu zakonu. Zavezuje pa se, da v letu 2012 ne bo posegal v interventni zakon brez dogovora z vsemi socialnimi partnerji. Podpira tako pokojninsko kot zdravstveno reformo. Reforme po njegovem mnenju niso dobile podpore zaradi nezaupanja do vlade in ne zaradi tega, ker bi bile slabe. Prednost svoje liste vidi v programu, ki je najboljši.

Z vsemi razen z Janšo

»Se da državo voditi kot podjetje? To so mi očitali, ko sem prihajal na mestno občino. Najprej prevladuje dialog z zadolženimi partnerji in tu je v ospredju stroka. Na koncu pa je potrebno, da se nekdo odloči, ki pove, tukaj bo šla cesta, drugače je ne bo,« je dejal ljubljanski župan. 

Če v parlamentu ne bi imel potrebne večine za podporo predlogov, v tem ne vidi težave, saj je po njegovem mnenju pomembno, da je v vladni ekipi zaposlen tudi nekdo, ki vodi parlamentarne zadeve, da je strokovnjak in da je timski igralec. Za takega človeka pravi, da je vseeno, če je v kakšni stranki.

Kot je že večkrat povedal, je tudi tokrat izpostavil, da bi šel v koalicijo z vsemi razen z Janšo. »Vsi drugi razen Janše so dobrodošli v ekipi. Zagovarjamo državno premoženje in zagovarjamo javno šolstvo. Smo proti razprodaji državnega premoženja. Ključen faktor je direktor in ceh direktorjev.« Za svojo listo pa pravi, da ima na njej tudi štiri direktorje.