Janša: Isti botri nam ponujajo nove obraze

Med njimi je tudi brat predsednika države in večina dosedanjih poslancev.

Objavljeno
04. november 2011 15.38
Posodobljeno
04. november 2011 15.38
P. J., K.K.
P. J., K.K.
BRDO – Na Brdu pri Kranju bo na predvolilni konvenciji SDS predstavila svoj program in kandidate za poslance. Nekatera izmed imen so razkrili že v četrtek, preostanek liste pa danes.

Predsednik stranke Janez Janše bo kandidiral v četrti volilni enoti. Med najbolj znanimi kandidati pa so tudi Andreja Valič Zver, Branko Grims, Marko Pogačnik, Vitoslav Türk, Zvonko Černač, Eva Irgl, Andrej Šircelj, Alenka Jeraj, Dimitrij Rupel, Dragutin Mate, Žiga Turk, Elda Viler, Jože Tanko, Anže Logar, Romana Jordan Cizelj, Branko Marinič, Franci Matoz, podpredsednica stranke Sonja Ramšak, nekdanja ministrica Zofija Mazej Kukovič, Miro Petek, Ivan Gril, Andrej Vizjak, Vinko Gorenak, Jožef Jerovšek, Katja Šoba, Tomaž Kancler, Milan Zver, Stojan Auer in Marijan Pojbič.

Najmlajši izmed vseh kandidatov je predsednik podmladka SDS Andrej Čuš, ki se bo za mesto poslanca potegoval v osmi volilni enoti. Za poslanko pa bo kandidirala tudi tekmovalka za miss Slovenije Samanta Sršen.

Po podatkih s terena sta Janševo SDS podprla tudi koprski župan Boris Popovič in olimpijski in svetovni prvak Primož Kozmus , ki sta se tudi udeležila srečanja na Brdu. Uspešno volilno kapanjo je SDS prišel zaželet nemški politik Hans-Gert Pöttering, ki je v letih 2007 in 2009 vodil evropski parlament in makedonski predsednik vlade Nikola Gruevski.

»Zmagovita stranka«

Makedonski predsednik vlade Gruevski je udeležence konvencije pozdravil kot clane zmagovite stranke na decembrskih volitvah. SDS po njegovem mnenju hodi po poti uspeha. Preprican je, da so usposobili ljudi in da bodo kos izzivom. V govoru se je med drugim tudi zahvalil, ker se je Slovenija borila za integracijo Makedonije v Evropsko unijo in Nato. Pohvalil je tudi Janeza Janšo in dejal da je: »Zaneslji, moder in resen človek za spopadanje s problemi«.

»Z božjo pomočjo in blagoslovom bo zmaga na teh volitvah vaša,« je članom SDS še dejal Gruevski, ki je prepričan, da Evropejci željio, da Evropo vodi evropska desnica.

Bivši predsednik evropskega parlamenta, Hans-Gert Pöttering, je poudaril pomen slovenske samostojnosti, ki je bil nekdaj zgolj vizija. Poudaril je, da nikoli niso bili za komunizem ali nacionalizem, ampak za svobodo in mir. Dejal je, da je Janša prvi predsednik evropskega sveta iz bivše komunistične države, svoje delo pa je izvrstno oddelal, zato mora »za dobro Slovenije ponovno postati predsednik vlade«.

Prepričan je, da se mora tudi Slovenija izogniti usodi Grčije, a po njegovem lahko ostane trdno v evru in uspešna zgolj, če bo vodenje vlade prevzel Janša.

Podobni pogledi na težave in rešitve

»Odločitev, da sem tukaj danes z vami ni bila lahka,« je z odra zbranim kandidatom z liste SDS dejal koprski župan Boris Popovič. A pravi, da sta se z Janšo pogovorila in imata podobne poglede. Poudarja, da je premier v odhajanju Pahor govril o vlaku, a ker menijo, da nas lahko reši le avion, so stranki dali ime Avion. Pohvalil se je, da je uspešen župan, ki pa ni gradil mesta s proračunskim denarjem. Kljub temu, da se je Popovič udeležil konvencije pa ni med kandidati za poslanca.

Koprski župan je dejal, da zmagati volitev ni tako težko, bo pa težko zmagati cel mandat. Ob tem je dodal, da je sam, stran po stran, natančno preučil program Janševe SDS.

»Imam malo treme. Enako kot pred olimpijskim finalom. Kar je dober znak, takrat sem osvojil zlato kolajno,« je na konvenciji SDS napovedal Primož Kozmus. Za olimpijske igre prihodnje leto napoveduje zlato, še prej pa želi SDS zmago. Posebej navdušen je nad Janšo, ki je po njegove »pravi vodja.« Želi pa si, da bi uredili status športnika.

»Resnična moč je v podjetniku«

»Kaj je nam je ostalo? Zadolženi smo 20 centov od vsakega evra,« je dejal Janša. In še »isti botri nam ponujajo nove obraze.« Slovenija v teh težkih časih najprej ponuja jasno zavedanje, kje je naša resnična moč. Ta je v podjetniku, ki kljub krizi vztraja, se pogaja, se bori z birokracijo, daje kruh sebi in drugim. »Naša moč je ponos delavca, ki raje dela za minimalno plačo, kot da bi sel na zavod in tam prejemal pomoč,« je med drugim dejal Janša.

»Vsaka stranka se mora vprašati, ali je del rešitve, ali del problema,« pravi Janša. Po njegovem je bila SDS vedno del rešitve, v opoziciji ali vladi, »tudi v zadnjih letih, ko je bila opozicija. Ko je vlada zavrnila ponujeno roko in je vložila sama veliko rešitev.«