Kandidature je vložilo 21 strank

16 strank bo imelo kandidate v vseh volilnih enotah.

Objavljeno
10. november 2011 10.30
Posodobljeno
10. november 2011 10.30
P. J./STA
P. J./STA
LJUBLJANA – Do polnoči, ko se je iztekel rok za vlaganje kandidatur za predčasne državnozborske volitve, je kandidatne liste vložilo 21 strank (16 jih je liste vložilo v vseh osmih volilnih enotah). Skupno se bo za poslanska mesta potegovalo 1376 kandidatk in kandidatov, so sporočili iz državne volilne komisije in opozorili, da podatki še niso dokončni.

V vseh okrajih

S svojimi kandidati bodo v vseh osmih volilnih enotah nastopile vse dozdajšnje parlamentarne stranke (SD, SDS, SLS, LDS, Desus, Zares in SNS), novoustanovljeni stranki Zorana Jankovića (Pozitivna Slovenija) in Gregorja Viranta (Lista Virant) ter Stranka za trajnostni razvoj Slovenije in Gibanje za Slovenijo.

Prav tako bodo v vseh osmih volilnih enotah nastopile zunajparlamentarne Demokratična stranka dela, Nova Slovenija, Stranka enakih možnosti, SMS - Zeleni in Zeleni Slovenije.

Kmalu bo znan vrstni red

Stranka Stara pravda - stranka prava je liste vložila v vseh volilnih enotah razen v volilni enoti Ljubljana Center, Stranka slovenskega naroda pa v vseh razen v volilnih enotah Ljubljana Center in Novo mesto. Naprej Slovenija in Stranka Humana Slovenija bosta nastopili v treh volilnih enotah, prva v obeh volilnih enotah s sedežema v Ljubljani ter volilni enoti Maribor, druga v volilnih enotah s sedeži v Postojni, Celju in Mariboru. Na volitve odhaja še stranka Akacije, in sicer le v volilni enoti Postojna. Za poslanca italijanske narodne skupnosti se bo potegoval samo Roberto Battelli, za poslanca madžarske narodne skupnosti pa sta dva kandidata.

V naslednjih dneh bo potekal postopek preverjanja ustreznosti oziroma zakonitosti vloženih list, na podlagi katerega bodo pristojne volilne komisije tudi izdale odločbe o njihovi potrditvi oziroma zavrnitvi.

Zakonski rok za dokončno potrditev list se bo iztekel 14. novembra, do 16. novembra pa bodo volilne komisije z žrebanjem določile vrstni red kandidatnih list na glasovnicah. Seznami kandidatur bodo nato javno objavljeni.