Minister Žekš: čoln te vlade je zapeljal nekam v grmovje

V SD so potrdili kandidate za volitve in program stranke.

Objavljeno
05. november 2011 15.52
Posodobljeno
05. november 2011 15.52
K. K., M. U.
K. K., M. U.

LJUBLJANA – Člani stranke SD so se zbrali na volilnem kongresu in potrdili program stranke in liste kandidatov za državnozborske volitve.

Pahorju še nikoli tako težko

Predsednik SD Borut Pahor je v uvodnem govoru med drugim dejal, da je tekmecem šlo za to, da pade vlada. Dodal je, da mu nikoli v vsem mandatu v pisarni ni bilo tako težko, kot mu je zdaj. »Vidim sto stvari, pa nimam pristojnosti, da bi jih naredil.«

Nadaljevanje je odločnejše

Pahor, ki je danes ponovno v svoji polni formi, je nastopil odlocno. Pravi, da smo si v njegovem mnadatu nabrali ugled in zdaj smo spoštovana država. Leta 2008 smo imeli odprt problem s Hrvaško, ki ga bi lahko zanemarili. »Rabili smo 664 dni, a mi smo ta spor rešili. Ko puščamo zapuščino naslednji vladi, jo puščamo brez te velike rane, ki je krvavela.«

Moji dragi in zvesti kameradi

Tako je predsednik SD nagovoril strankarske prijatelje in dodal dejal je, da je bil včasih najbolj popularen, danes je verjetno najbolj nepopularen politik. A če pomisli, bi raje izbral to danes kot tisto takrat.

Vlačič: SD ima robusten volilni program

»Pri pisanju programa leta 2008 smo imeli veliko časa. Bil je veliko bolj romatičen. Ta danes je mogoče bolj robusten,« pa je volilni program SD strnil podpredsednik Patrick Vlačič. Poudaril je da temelji na družbenem razvoju.

SD bi zmanjšal število ministrstev

Pri članih je Vlačič izzval aplavz, ko je dejal, »korupcije ni več, je pa več odkrivamo.« SD je bila sicer kot največja vladna stranka sedaj blokirana z blokado odločanja. Pravi, da bodo zmanjšali število ministrstev. Doslej ga niso, ker to ni bilo v njihovem programu, je še dodal. Kongeres je sicer program soglasno potrdil.

Luka Juri ne bo kandidiral

Veliko presenečenj  kandidatna lista SD ne ponuja, izjema je le nekandidatura dozdajšnjega poslanca Luke Jurija. Za Slovenske novice je povedal, da je za to izvedel danes in da je presenečen nad odločitvijo vodstva stranke. A dodaja, da jo bo spoštoval. Medtem pa na kongresu ni opaziti podpredsednika SD Igorja Lukšiča. Kot je pojasnil glavni tajnik stranke Uroš Jauševec je zadržan, saj je v Celju na spominski tekmi za Iztoka Puca.

Zvesti minister

Minister Boštjan Žekš, minister za Slovence po svetu, se sprašuje, zakaj ni član stranke. Ocenil je, da je čoln te vlade »zapeljal nekam v grmovje«. A njemu se ne bi zdelo prav, da bi zdaj odvrgel veslo. Zavrača mnenje javnosti in medijev, da je ta vlada neuspešna. »Slovenija je prišla v vihar, a je prišla tudi precej neokrnjena skozenj. Tiste, ki jih je pometalo s palube, smo pobrali in šli naprej. Je pa res, da smo v epicentru viharja, in menjati ekipo, ko si v epicentru, bi bilo slabo.«


Na listi SD je 36 žensk poleg Pahorja kandidira še sedem ministrov

Bodo pa na listi SD kandidirali vsi ministri iz kvote stranke v vladi, ki se ji izteka mandat, razen doslejšnji minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar. Od trenutnih poslancev iz vrst SD se bodo za sedeže v DZ ponovno potegovali Dejan Levanič, Matevž Frangež, Anton Colarič, Majda Potrata, Matjaž Han kot edini župan, Bogdan Čepič, Janko Veber, Dušan Kumer, Silva Črnugelj, Andreja Črnak Meglič, Janez Kikelj, Mirko Brulc, Marijan Križman, Breda Pečan, Darja Lavtižar Bebler in Samo Bevk. Poleg njih bo na listi, ki šteje 88 kandidatov, kandidirala tudi zdajšnja državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo Alenka Kovšca in državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Nataša Kovač.

Križanič in Židan odločno proti razprodaji državnega premoženja

Finančni minister Franc Križanič pravi, da pomenijo liberalni programi razprodajo premoženja in vodijo na pot, ki je nepovratna.  Tamara Lah Turnšek, ki je bila kandidatka za visokošolsko ministrico po Gregorju Golobiču, pa je vladi čestitala za resolucijo o znanstvenem razvoju. Pahorjev kmetijski minister Dejan Židan je podobno kot minister za finance prepričan, da je razprodaja premoženja slaba. Pahorjeva vlada je po njegovem naredila zelo veliko za izboljšanje slovenske prehrane.

SD je v minulih mesecih zapustilo kar nekaj poslank

Melita Župevc in Renata Brunskole sta prestopili k stranki Zorana Jankovića, Julijana Bizjak Mlakar je kandidaturo napovedala pri Desusu, stranko pa je zapustila tudi Janja Klasinc.