Lahovnik: Janša in Pahor v primerjavi z Jankovićem ne sadita rožic

Novi politični obrazi niso imeli časa za sestavo dobrih ekip.

Objavljeno
13. november 2011 14.53
Posodobljeno
13. november 2011 14.53
M. U.
M. U.
LJUBLJANA – Nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik je v pogovoru za MMC poudaril, da novo vlado čaka neurje. In to hudo. »Jasno je, da bo moral imeti tisti, ki bo prevzel krmilo, že v začetku jasen načrt, kaj želi,« pravi.

Glavobol novega predsednika vlade

Novi premier bo v zelo težkem položaju in ga bo bolela glava že na začetku, ne samo zaradi koalicijskih partnerjev, ampak zaradi stanja, v katerem se je znašlo gospodarstvo, pravi Lahovnik. Gospodarske razmere so celo še bolj zapletene, kot so bile konec leta 2008, to je na začetku največje gospodarske recesije po drugi svetovni vojni. Pojasnjuje, da krizo še dodatno poglablja negotovost v evroobmočju, ker se je pokazalo, da je EU v institucionalni krizi, saj je vprašanje, ali bo evro sploh preživel.

Lahovnik bo presenečen, če LDS in Zares prideta v parlament

To utemeljuje z novo ponudbo na levem delu političnega prostora. Lista ljubljanskega župana in TRS sta po njegovem vzeli toliko glasov obstoječim strankam, da vsaj Zares in LDS ne bosta prišla čez parlamentarni prag. Če stranke, ki ne delajo dobro, ne pridejo v parlament, ni to nič slabega, pravi Lahovnik.

Slovenija ne sme postati veliki trgovski center

Matej Lahovnik se ne strinja z Zoranom Jankovićem, ki je prepričan, da se da državo voditi kot uspešno podjetje. Opozarjja, da je pri državi treba upoštevati javni interes, ki ga različne skupine razumejo vsaka po svoje. Sicer Lahovnik priznava, da sta Jankovićev nastop in pristop zelo všečna, a  dodaja, da čeprav bo poskušal Janković znova in znova poudarjati dejstvo, da je krizni menedžer, bi ga lahko kdo opozoril, da je vodenje trgovskega podjetja precej drugačno kot vodenje proizvodnega.

Janša z obema nogama na tleh

Nekdanji gospodarski minister Janezu Janši daje priznanje, ker pozna realno stanje in ne prikazuje lažne slike. Tudi Borut Pahor po njegovi oceni ne sadi rožic in težke razmere doma in v svetu volivcem predstavlja neolepšano. In Gregor Virant? Po Lahovnikovem mnenju imata Virant in Janković podobno težavo – na hitro sta morala pripraviti volilni program in rešitve, zato jima ravno zaradi pomanjkanja časa ni uspelo sestaviti dobre ekipe. To bo Gregorja Viranta teplo po volitvah, je ocenil Lahovnik. Vlado bo treba sestaviti takoj in ukrepati brez odlašanja, pri tem pa bodo tisti, ki nimajo izkušenj v politiki oziroma so vanjo vstopili pred kratkim, imeli velike težave. Izkušena politika, Janša in Pahor, sta tu v veliki prednosti, je zaključil Lahovnik.