Nacionalka združila nezdružljive: z ramo ob rami NSi, LDS, Zares in SNS

Ni jim všeč, kako je volilno kampanjo zastavila RTV Slovenija.

Objavljeno
09. november 2011 10.22
Posodobljeno
09. november 2011 17.21
T. L.
T. L.

LJUBLJANA – Očitno se bodo različno misleče parlamentarne stranke pred volitvami združile – zaradi televizije in predvolilnih televizijskih soočenj. Tako se je tudi Nova Slovenija pridružila protestu strank LDS, Zares in SNS, ki protestirajo, ker njihovi predstavniki niso bili povabljeni v četrtkovo televizijsko oddajo Pogledi Slovenije. 

Hočejo biti v četrtkovih Pogledih

»Svoj protest smo včeraj naslovili na vodstvo RTV. Menimo namreč, da četrtkovo soočenje zgolj nekaterih parlamentarnih strank in dveh neparlamentarnih pomeni kršitev Zakona o Radioteleviziji Slovenija,« so zapisali. 

Pri tem se skicujejo na odstavek iz zakona o RTVS, ki jasno opredeljuje, da je čas za predstavitev mnenj strank enak za vse parlamentarne stranke ter da vse parlamentarne stranke v času volilne kampanje (od 4. novembra do 2. decembra 2011) nastopajo pod enakimi pogoji. Ugotavljajo, da RTVS »sistematično krši Zakon o RTV ter Pravila RTV Slovenija za spremljanje volilne kampanje, zato se Nova Slovenija, ki je zastopana v Evropskem parlamentu in ima tako status parlamentarne stranke, upravičeno pridružuje protestu strank LDS, Zares in SNS.«

Odločili se bodo tudi za tožbo

Poleg tega opozarjajo tudi na zadnje soočenje na RTVS, ki bo na sporedu 2. decembra in bo namenjeno predsednikom strank oziroma list, ki po javnomnenjskih anketah prestopajo volilni prag. In v kolikor vodstvo RTV Slovenije ne bo takoj ukrepalo in spremenilo načina izbire političnih strank za soočenje, ki bo na sporedu 2. decembra 2011, »bo Nova Slovenija za zaščito lastnih interesov vložila tožbo na Upravno sodišče Republike Slovenije,« so še sporočili iz stranke.

Po mnenju NSi je zadeva jasna: »Zakon RTV namreč jasno opredeljuje, da za vse stranke, ki so zastopane v državnem zboru oziroma Evropskem parlamentu, veljajo enaki pogoji. Izbira sodelujočih strank na podlagi javnomnenjskih anket, kar si je privoščila RTV Slovenija, pa pomeni, da vse parlamentarne stranke nimajo enakih pogojev za predstavitev svojega programa, mnenj in stališč.«