Ne vsi v vsako volilno enoto

Večina slovenskih strank je že vložila kandidatne liste.

Objavljeno
09. november 2011 16.36
Posodobljeno
09. november 2011 20.59
Mi. S./STA
Mi. S./STA

LJUBLJANA – Kandidatne liste so v vseh osmih enotah vložile vse parlamentarne stranke (SD, SDS, SLS, LDS, Desus, Zares in SNS) ter novoustanovljene stranke Zorana Jankovića (Pozitivna Slovenija), Gregorja Viranta (Lista Virant) in Matjaža Hanžka (Stranka za trajnostni razvoj Slovenije).

V vseh volilnih enotah so liste vložili tudi v zunajparlamentarnih strankah NSi, SMS - Zeleni, Demokratična stranka dela in Stranka enakih možnosti. Kandidature še vlagajo v Gibanju za Slovenijo, vložitev kandidatur so napovedali tudi v Stranki Humana Slovenija ter stranki Stara pravda – stranka prava.

Ne bodo vse v vseh osmih volilnih enotah

Stranka slovenskega naroda je kandidatne liste doslej vložila v volilnih enotah s sedeži na Ptuju, Mariboru, v Celju, Novem mestu, Kranju in Postojni. Kandidate bo na volitvah imela tudi stranka Naprej Slovenija. Listo je stranka doslej vložila v treh volilnih enotah, in sicer v volilni enoti s sedežem v Mariboru in v obeh volilnih enotah s sedežem v Ljubljani.

LDS

Kot je dejala Katarina Kresal, so njihova pričakovanja realna in vedo, da bodo prišli v državni zbor (DZ). Po besedah Kresalove imajo 'fino listo', novih kandidatov je kar 75 odstotkov. Med njimi so imena, ki so zanimiva in razpoznavna v svojem prostoru, je poudarila. Član stranke Aleš Zalar, ki prav tako kandidira v Ljubljani, pa je poudaril zastopanost žensk na listi LDS. Pojasnil je, da je na listi 41 odstotkov kandidatk, saj želijo odpreti prostor ženskam za vstop v politiko.

Desus


Kandidati stranke Desus so se zbrali v Ljubljani. Kot je povedal generalni sekretar stranke Ljubo Jasnič, ki tudi kandidira na volitvah, srečanje poteka že od 10. ure v gostišču Livada.

Med kandidati stranke so poleg predsednika stranke Karla Erjavca tudi aktualni poslanci stranke Anton Urh, Joško Godec in Franc Jurša, na listi bo tudi Meta Vesel Valentinčič in mariborski mestni svetnik Janez Ujčič, kandidira pa tudi Julijana Bizjak Mlakar, ki je bila v tem mandatu poslanka SD. Na listi je 37 žensk, kar pomeni 42 odstotkov vseh kandidatov na listi.

SDS

V SDS so v sporočilu za javnost zapisali, da je na njihovi listi 88 posameznikov, od tega 32 žensk. Med kandidati so med drugim predsedniki odborov strokovnega sveta SDS, nekdanji ministri in državni sekretarji, denimo Dimitrij Rupel, Dragutin Mate, Žiga Turk in Zofija Mazej Kukovič. Prav tako kandidirajo tudi nekateri sedanji poslanci in evropska poslanca Milan Zver ter Romana Jordan Cizelj.

Zares

Lista kandidatov Zaresa je heterogena sestavljanka znanih in preizkušenih v politiki, pa tudi takšnih, ki doslej niso ne na lokalni ne na državni ravni vstopili v takšno tekmo, je ob robu predstavitve kandidatk in kandidatov na listi stranke povedal njen predsednik Gregor Golobič. Sicer pa merijo na rezultat, ki zadošča za uvrstitev v DZ. Golobič bo kandidiral v Zagorju ob Savi.

Pojasnjuje še, da ima stranka v Ljubljani vrsto zelo močnih kandidatk in kandidatov, kot so Majda Širca, Pavel Gantar in Vito Rožej, medtem ko v šesti volilni enoti ni takšne gneče.

Zeleni Slovenije

Tudi Zeleni Slovenije so danes oddali listo tistih, ki se bodo podali v boj za glasove. Pravijo, da jih bodo volili vsi tisti, ki niso zadovoljni s stanjem pitne vode, zraka, varne in zdrave hrane, pomanjkanjem služb, sodnimi in drugimi krivicami ter socialno pravičnostjo. Trenutni predsednik Zelenih Slovenije Vlado Čuš ne bo kandidiral.