Novi igralci lahko prevzamejo najzvestejše volivce

Jankovića Štajerska zagotovo ne bo volila.

Objavljeno
06. november 2011 14.58
Posodobljeno
06. november 2011 15.29
M. U./STA
M. U./STA

LJUBLJANA – Za zmago na volitvah uveljavljenim strankam ne bo dovolj le podpora tradicionalno zvestih volivcev, menita politična analitika Samo Uhan in Matej Makarovič. Zanesljivost zvestih volivcev so namreč pod vprašaj postavile nove stranke, pri čemer je vprašanje, ali bodo te dobile podporo v celotni državi ali le v posameznih okoljih.

SDS ima najzvestejše volivce


Oba politična analitika se strinjata, da ima SDS najstabilnejše volilno telo. Po Makarovičevih so tudi na nasprotni strani političnega prostora dokaj zvesti volivci levih strank, ki pa niso toliko vezani na posamezno stranko, ampak na levi blok kot celoto. Makarovič to pojasnjuje s težavami, ki so jih doslej imele preostale pomladne stranke: »Zvesti pomladni volivci so sčasoma postali dokaj skeptični do takih in drugačnih opcij, medtem ko je stranka SDS v njihovih očeh vodila razmeroma konsistentno politiko.«

Levi volilci so izgubili svojo stranko


Po Uhanovih besedah se lahko tako imenovane desne stranke pohvalijo z zvestejšimi volivci: »Kar zadeva levico, drži ugotovitev, da levica ni izginila, ampak so njeni volivci izgubili svojo stranko. V ta del je dovolj uspešno vstopil Zoran Janković, ki vsaj na ideološki ravni nikoli ni skrival, v kateri del političnega telesa sodi.«

Jankovića Štajerska zagotovo ne bo podprla

Po Makarovičevem pričakovanju bo vpliv novih strank regionalno precej neenakomeren. »Da se predvideti, da bo imel Janković uspeh na območju Ljubljane in njene okolice, morda še nekoliko bolj proti zahodu države, nikakor pa ne na vzhodu,« meni.

Medijsko prepoznavnejši vodja bo zmagovalec

Na odločitev povprečnega slovenskega volivca, koga bo volil, po Uhanovih besedah najbolj vpliva medijska prepoznavnost liderja stranke. Po Makarovičevih besedah je to izraz še vedno nekoliko labilnega strankarskega prostora. »Močna personifikacija domače politike je očitna. Med trenutno tremi najvažnejšimi akterji imamo dve stranki, ki se imenujeta po svojem voditelju,« ugotavlja.

Ob tem analitika ugotavljata, da »novi akterji«, kot sta Janković in Gregor Virant, še nimajo tako stabilne podpore volivcev kot tisti, ki so že dlje na političnem odru, zato je veliko vprašanje, koliko bodo ti volivci dejansko zvesti na volilni dan, koliko bo torej na njihovo odločitev vplivala volilna kampanja.