Po soočenjih Virantu upadla podpora, Janši narasla

Po aferi z nadomestili je zdrsnil na tretje mesto, najprimernejši kandidat za predsednika vlade je Janša.

Objavljeno
14. november 2011 15.06
Posodobljeno
14. november 2011 15.30
P. J.
P. J.
LJUBLJANA – Prva predvolilna soočenja so, kot kaže, prinesla tudi spremembe v javnomnenjskih raziskavah in anketah. Po soočenju na nacionalni in komercialni televiziji je Lista Gregorja Vitanta zdrsnila na tretje mesto. Po ugotovitvah Ninamedie in Parsifala bi se volitev udeležilo med 62 in 68 odstotkov vprašanih.

Virantu upada

Ninamedia je Virantu po soočenjih namerila tretje mesto, podjetje Parsifal pa tik pred soočenji drugo. Vzrok za zdrs Virantove liste naj bi bila afera z nadomestili, raziskavi pa dajeta različne odgovore tudi na vprašanje, koga bi anketiranci izbrali za novega mandatarja, če bi imeli to možnost.

SDS vodi

Parsifalova raziskava, opravljena pred soočenji, kaže, da bi med zanesljivimi udeleženci volitev 28 odstotkov glasovalo za SDS, za Viranta 26,5 odstotka in za Listo Zorana Jankovića 17,7 odstotka. Raziskava Ninamedie, ki je bila izvedena med 10. in 12. novembrom, pa z 29,9 odstotka napoveduje zmago SDS, z 18,9 odstotka sledi Jankovićeva Pozitivna Slovenija, Virantova lista pa beleži 15,6-odstotno podporo. Po soočenjih je močno narasla podpora SD, ki so ji namerili 14,4 odstotka, in stranki DeSUS, ki bi dobil 5,4 odstotka.

Janša najprimernejši za premierja

Po raziskavah Ninamedie bi bil najprimernejši kandidat za mandatarja Janez Janša, ki je dobil 22,5 odstotka glasov, Janković 15,6 odstotka, Virant pa le 11,2 odstotka. V Pahorja pa še vedno verjame 6,7 odstotka. Podatki Parsifala pred soočenji kažejo 22,5-odstotno podporo Virantu, Janez Janša sledi s 15,8-odstotno podporo, da bi bil Jankovć najboljši premier, je menilo 13,8 odstotka sodelujočih, za Pahorja pa jih je glasovalo 2,6 odstotka.