Ponesrečeni padalec bo moral prevoz plačati sam

Obvezno zavarovanje prevoza iz tujine ne pokriva, rešitev je komercialno zavarovanje.

Objavljeno
09. november 2011 10.12
Posodobljeno
09. november 2011 10.52
A. L./STA
A. L./STA

LJUBLJANA, SARAJEVO – Ponesrečeni slovenski jadralni padalec, ki so ga v torek zvečer pripeljali iz kliničnega centra v Sarajevu v Univerzitetni klinični center Ljubljana (UKC), se počuti dobro, njegovo trenutno zdravstveno stanje je stabilno, je v izjavi za javnost povedal vodja travmatološke, urgentne in intenzivne dejavnosti v UKC Ljubljana Anže Kristan.

Prevoz krije sam ali komercialna zavarovalnica

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije so pojasnili, da prevoz poškodovanca v domovino ni krito iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Tako bo stroške prevoza moral plačati ponesrečenec sam oziroma komercialna zavarovalnica, če ima sklenjeno zavarovanje za medicinsko asistenco v tujini. Za stroške zdravljenja pa bo poskrbel ZZZS, saj je šlo za nujno zdravljenje v tujini, državi pa imata sporazum o kritju takih zdravljenj.

V UKC še kar nekaj tednov

Drugih podrobnosti o zdravstvenem stanju na željo bolnika v UKC ne bodo dajali. Na zdravljenju bo verjetno ostal še kar nekaj tednov, je pojasnil Kristan.

Naletel je na mino

Slovenski jadralni padalec se je hudo poškodoval 30. oktobra ob doskoku na minsko polje na območju Jahorine pri Sarajevu. Naletel je na mino, ki je eksplodirala in ga huje poškodovala, zaradi poškodb pa so mu morali amputirati obe nogi.