Ponosen na Kučanovo prijateljstvo, pri Pahorju ceni poštenost

NLB ne bi dokapitaliziral, rešitev vidi v povezovanju.

Objavljeno
03. november 2011 10.43
Posodobljeno
03. november 2011 10.43
D. P.
D. P.

LJUBLJANA – »Nič hudega, ne se sekirati. Mi kaj manjka pri realizaciji in učinkovitosti, ker sem tu brez računalnika?« je Zoran Janković v intervjuju za Finance potrdil, da ne uporablja računalnika. Uporabo zavrača, ker ceni osebni stik.

Ekipa po 4. decembru

Ministrske ekipe za vlado, ki bi jo vodil, še ne sestavlja. Prav tako ni jasno, koga bo podprl za novega župana, če se preselil v vladne prostore. »Za nobeno od funkcij ne tam ne tukaj ne bo odgovora do 4. decembra, to vam že zdaj povem, ker se bo treba usesti in dogovoriti.«

Brez prevajalca bi se lahko pogovoril tudi na seji evropskega sveta, kamor odhajajo ministrski predsedniki na delovne sestanke.

Brez dokapitalizacije NLB

Suvereno pove, da je proti novi dokapitalizaciji NLB. Finančna ustanova je po njegovem v fazi, ko mora skrbeti za svoj razvoj, ne pa le za čiščenje bilanc. Rešitev vidi tudi v povezovanju: »Kapitalsko ustreznost bi lahko pridobila s spojitvijo z Banko Celje ter dobrim in učinkovitim vodstvom.« Država naj bi ostala solastnik, zadrži pa naj 25 odstotkov in eno delnico.

Strinja se z ugotovitvijo, da je birokratov preveč. Prav tako meni, da je za Slovenijo primerno število občin 80, vsaka pa naj bi imela po 5000 prebivalcev ali več.

Tako kot v pogovoru za tuji tisk je tudi tokrat zatrdil: »Korupcije skoraj ni, če se primerjamo z drugimi državami.«

S Kučanom prijatelj četrt stoletja

Milana Kučana je spoznal prek košarke. Oba sta bila predsednika ljubljanske Olimpije. O koristi ali škodi Kučanove podpore ne razmišlja. »Ponosen sem, da je moj prijatelj že 25 let. Družim se z vsemi prijatelji. Ne gledam na to, ali mi nekdo v javnosti koristi ali škodi. Te zgodbe pri meni ni.«

»Ne uničiti ne rešiti, moja filozofija ni strankarsko ideološka,« pa odgovori na očitek Uroša Jauševca, ki je prepričan, da odhaja Janković na volitve uničit levico. Za Boruta Pahorja pravi, da je pošten politik, gospodarstvenik pa ni.

Amerika je predaleč

V svojem morebitnem mandatu bo obilo pozornosti in energije namenil gospodarstvu. Po njegovem mnenju se mora Slovenija navezati na zahodno in jugovzhodno Evropo ter Rusijo. »Za moj okus je Amerika predaleč, po mojem mnenju težje pridemo tja,« še doda.