Slovenski utrip: Janković daleč za Virantom in Janšo

Pahorjevo SD prehitela DeSUS in Jelinčičeva SNS, upanja za LDS in Zares vse manj.

Objavljeno
02. november 2011 10.07
Posodobljeno
02. november 2011 10.07
T. L.
T. L.

LJUBLJANA – Med tistimi, ki se bodo letošnjih volitev zanesljivo udeležili, je raziskava javnega mnenja Slovenski utrip med 24. in 27. oktobrom, ki je zajela 905 sodelujočih, pokazala, da je stranka Gregorja Viranta (Lista Gregorja Viranta) prepričljivo prva (z dobrimi 23 odstotki glasov), sledi ji Janševa SDS (20,5 odstotka glasov), s skoraj 13 odstotki pa zaostaja stranka Zorana Jankovića (Pozitivna Slovenija – Lista Zorana Jakovića).

Pahorjeva SD ostane pred parlamentom

Prag štirih odstotkov bi po ugotovitvah tokratne ankete dobila tudi stranka DeSUS (4,2 odstotka), pred pragom parlamenta pa bi zanesljivo ostali Jelinčičeva SNS (2,7) in Pahorjeva SD (2,6 odstotka glasov). Dosedanji koalicijski stranki LDS in Zares sta po tokratni raziskavi daleč zadaj. LDS, ki je prejela odstotek glasov (1,1),  sta tako prehiteli stranki SLS in Nova Slovenija, Golobičevo Zares (0,5) pa še stranki TRS (1,1) in SMS Zeleni (1 odstotek glasov).

Da bo boj za volivce neizprosen, pa je mogoče sklepati tudi iz deleža volilcev, ki se še niso odločili, koga bodo volili – takih je namreč kar 24,1 odstotka.

Obeta se visoka volilna udeležba 

Letošnjih državnozborskih volitev se namerava udeležiti skoraj 69 odstotka vprašanih, kaže tokratni Slovenski utrip. In če k temu prištejemo še 9,1 ostotka ljudi, ki so odgovorili, da se volitev »verjetno« bodo udeležili, je mogoče sklepati, da bo udeležba na tokratnih volitvah precej visoka. Na volišča pa se ne bo odpravilo 12,1 odstotka sodelujočih v raziskavi, medtem ko se 9,3 odstotka vprašanih še ni odločilo, ali se bodo na volišča odpravili ali ne.