Rekordni padec: Virant daleč za Janšo in Jankovićem

SD z znanim trojčkom naj bi se prebil v parlament, preostali pa so daleč pod pragom.

Objavljeno
17. november 2011 17.36
Posodobljeno
19. november 2011 09.00
A. L.
A. L.

Medtem ko sta prejšnji teden Janez Janša s stranko SDS in Zoran Janković s Pozitivno Slovenijo gledala Gregorju Virantu v hrbet, se je ta teden na prvih treh mestih zgodil preobrat. Po zadnji javnomnenjski raziskavi Dela, je Janšev SDS prevzel vodstvo z 18,1 odstotka, Pozitivna Slovenija pa ji sledi s skoraj tremi odstotki manj. Virantova lista je na tretjem mestu z 8,6 odstotka podpore. Prejšnji teden jih je imela še 18,8 odstotka.

Virantovo nadomestilo

In kaj je razlog za to? Afera o Virantovem nadomestilu in tem, da je po pogodbah, medtem ko je v žep spravljal državno nadomestilo, zaslužil še dodatnih 100 tisočakov. Minuli teden je sicer sprejel odločitev, da bo to nadomestilo vrnil, vendar je madež očitno kljub temu ostal.

Le še SD v parlament?

Na četrto mesto se je s 5,4 odstotka podpore po Delovi anketi uvrstil SD, ki ima tako kot prejšnji teden, 5,4-odstotno podporo. Vse druge stranke so ostale pod 4-odstotnim pragom za vstop v parlament. Med njimi še najbolje kaže Desusu z 2,5 odstotka podpore in SLS z 2,5, sledijo pa NSi z 1,9, SNS z 1,8, SMS z 1,7, TRS z 1,4, LDS z 0,8, Gibanje za Slovenijo z 0,4 in Zares z 0,2 odstotka.

Tretjina še ne ve

Naj omenimo, da po Delovi anketi 31,1 odstotka volivcev še vedno ne ve, katero stranko voliti. Ta delež pa se je v primerjavi s prejšnji tednom povečal za polovico (z 20,4 odstotka).