Rupel bi Viranta zamenjal za Šturma

Po novem člana sveta Zbora za republiko tudi Janez Janša in Barbara Brezigar.

Objavljeno
14. november 2011 19.33
Posodobljeno
14. november 2011 19.33
P. J./ M. U.
P. J./ M. U.

LJUBLJANA – V zboru je mesto za pomladne in krščanske stranke je prepričan akademik Janko Kos: »Zbor za republiko bo lahko potrkal tudi na zavest, ki se tiče človekovih pravic. V zboru se združujejo svobodnomiselni misleci. Tu imajo mesto pomladne in krščanske stranke, ki sodelujejo in se povezujejo«, je med drugim še povedal akademik.

Slovenski delavec je pod dvojnim izkoriščevalnim pokrovom

Tako meni pravnik Peter Jambrek, ki zato priporoča razlastitev države. Verjame, da Slovenija potrebuje novo in obvezujočo družbeno pogodbo. Prepričan je, da nobena stranka sama ne bo dobila dovolj močnega mandata, zato brez dogovora med strankami ne bo šlo, nujna je nekakšna zavezujoča pogodba med glavnimi politiki.

Razpustil bi GZS

Zgodovinar Stane Granda bi kar razpustil gospodarsko zbornico, ker ne razume, kako lahko zahtevajo milijardo evrov, potem pa rečejo, da države ne potrebujejo. Država je po njegovem v krizi zaradi ponorelega bančnega kapitala.

NSi v parlamentu je reševanje krščanske demokracije

Predsednica NSi Ljudmila Novak pravi, da s tem, ko želijo vrniti NSi v državni zbor, rešujejo tudi krščansko demokracijo, ki je imela pomembno vlogo pri osamosvajanju države. »Delamo za to, da preživi krščanska demokracija.« A kot poudarja, se srečujejo z veliko težavami, denimo z zaprtim medijskim prostorom, javnomnenjske raziskave pa usmerjajo javno mnenje in ne merijo realnega stanja.

Republiko je treba spoštovati

Teolog Ivan Štuhec je požel bučen aplavz, ko je poudaril, da je treba Slovenijo čuvati. »Ni vredna, da bi jo vodili ljudje, ki tega ne zaslužijo,« je bil jasen. In nadaljeval: »Tranzicije ne bo konec ne danes ne jutri, žal bo treba počakati, da nekateri zapustijo ta svet, saj se nekateri na vsak način oklepajo preteklosti.«

Politika je dobila v zadnjih desetih letih negativen prizvok

Namesto da bi institucije gojili kot punčico svojega očesa, se jih poskuša vedno znova razgrajevati z bypass strankami, ki kar naprej ponujajo nekaj novega in s tem destabilizirajo parlamentarno demokracijo, je nadaljeval. »Tisti, ki so politično umazani, ne prenesejo čistosti in zato želijo čiste umazati,« je medrugim dejal in bil kritičen tudi do pomladnih strank. Po njegovem je ključna je moralna integriteta posameznika.

Na volitvah izbira med pravično državo in pajdaško politiko

O tem je prepričan nekdanji minister za razvoj Žiga Turk.  Gre za, kot pravi, izbiro med pravično državo, kjer ljudje napredujejo po sposobnostih, in pajdaško politiko. Izbira je med dvema strankama, ki se potegujeta za ideje, in med listami, ki so bile ustvarjene čez noč. Turk še meni, da delitve niso nič hudega. Pomembno pa je, da je več stvari, ki nas povezujejo, in manj tistih, ki nas ločujejo.

Bo Lovro Šturm novi predsednik zbora?

Člani zbora so izvolili in potrdili nove člane sveta, ki jih je 29 . Dimitrij Rupel je za novega predsednika Zbora za republiko predlagal nekdanjega pravosodnega ministra Lovra Šturma. Kot je dejal Rupel, bodo na svetu zbora,  ki bo enkrat v prihodnjih dneh, volili novega predsednika. Dodal je, da je Šturm za zdaj edini kandidat.